reklama

Těhotenství je stav, který žena prožije pouze párkrát za život - má li to štěstí. Říká se, že si děťátko samo vybere cestu, jakou přijde na svět. Pokud se tedy objeví nějaké komplikace, má to svůj důvod.

Císařský řez je nejčastější porodnická operace. Zákrok je prováděn buď v celkové anestezii, nebo v částečné (epidurální anestezie). Pokud je císařský řez z nějakého dvodu plánovaný, dostane maminka na výběr, kterou z výše zmíněných si vybere. Epidurální znecitlivění má tu výhodu, že jste ihned v kontaktu s miminkem.  Po narození vám děťátko přiloží na prsa a můžete se s ním v poklidu seznámit. Anestezie celková bohužel toto nenabízí. Probudíte se až pár desítek minut po "porodu". První kontakt s miminkem tedy chybí.

Po sekci (císařském řezu) jste upoutaná na lůžko minimálně 12h. Poté se doporučuje rodičkám vstát a pomalu uvést tělo do pohybu. Budete se cítit jako "zmlácená" a strhaná, ale vše se brzy vrátí do normálu. Je důležité překonat prvotní rozpaky. Budete mít závratě a celkovou slabost, ale jakmile vstanete, osprchujete se chladnější vodou, budete jako znovuzrozená.

Pokud nemůžete z nějakého důvodu absolvovat přirozený porod, nevyčítejte si to. Má to tak být. Například může mít miminko omotanou pupeční šňůru okolo krku a nebýt císařského řezu, mohlo by se udusit. Nic se neděje náhodou a vaše děťáko ví, co dělá. Věřte mu.