Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemůžete kojit a nechcete umělé mléko? Vyrobte si doma vlastní

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Tvrdí se, že kojit může každá žena. Co když ale ne? Pro zdraví dítěte je mateřské mléko samozřejmě to nejlepší, žádná jiná živočišná ani rostlinná varianta není totožná. Existuje ale řešení, které uspokojí potřeby miminka a to jak chuťově, tak i výživově.

Světové výzkumy dokazují, že 3 - 5 % matek nejsou schopné kojit. Důvody mohou být různé. Od psychiky až po zdravotní komplikace. Stres, bolest, nepohoda, to vše ovlivňuje vypuzovací reflex zajišťující tok mléka k miminku. I průběh porodu může ledacos ovlivnit. Faktorů je tedy více než dost.

Některé ženy se rovnou rozhodnou, že kojít nechtějí. Neodsuzujme je. Každá žena má právo volby. Mohou mít problém s přijetím biologické role matky či nejsou schopny pohlížet na prsa jako na zdroj potravy.

Kojení má bezesporu nepopiratelné výhody. Kojené děti dostávají dokonalou výživu, kterou není možné uměle připravit. Miminka jsou méně nemocná, nemají sklony k vyrážkám a alergiím. Kromě toho snižuje kojení výskyt rakoviny prsu a děložního čípku.

Klasické umělé mléko, běžně dostupné v lékárnách, nikdy nedosáhne stejného složení jako mléko mateřské. Navíc obsahuje kravskou bílkovinu, které dětské tělíčko nemůsí přijmout. Není to pro něj přirozené.

Existuje mnoho maminek, kterým se vyloženě příčí podávání umělého mléka novorozenci. Kojit by chtěly, nemohou, tak co teď? Umělé mléko je pro ně principielně nepřijatelné a tak je dobré nají jiné řešení.

Děťátku můžete podávat obilné mléko s luštěninou. Tato varianta jistě potěší vegetariánsky zaměřené maminky, ale i jiné, které si zakládají na zdravém stravování. Toto mléko si můžete krásně připravit doma. Lépe řečeno musíte si ho připravit doma, jinde ho nekoupíte.

Budete potřebovat:

1/2 šálku jasmínové rýže 1/4 šálku jáhel 1/4 šálku adzuki či mungo fazolí 1 lžíce olejnatých semen (střídejte lněné, sezamové, dýňové, slunečnici) cca 2 cm Nori řasy nebo Kombu 8 šálků studené vody rýžový nebo ječmenný slad (1 čajová lžička na lahcičku)

 

Fazole omyjte a namočte přes noc. Na dno hrnce dejte semínka, řasu, na to vrstvu namočených fazolí, jáhly a rýži. Opatrně zajite vodou. Vše vařte v tlakovém hrnci 75 minut nebo v klasickem 95 minut.

Po uvaření vyjměte řasu - pro svou specifickou chuť by nemusela dětem lahodit. Vznikne slizká hmota, což je základ pro mléko.

Dejte vychladit do lednice a poté rozmixujte či přepasírujte. Slad přidávejte do mléka vždy těsně před podáváním. Před podáním ohřejte na pokojovou teplotu. Nikdy ale neohřívejte v mikrovlné troubě!

Takto hotové mléko vydrží v lednici 3 dny. Zbytky po přepasírování jsou velmi užitečný "odpad", který můžete použít jako zavářku do polévky či zahuštění do kaší.

Takže maminky, neklesejte na mysli. Vše má řešení. Nestresujte se. Miminko potřebuje pohodovou a usměvavou mámu.

 

Témata:  těhotenství děti

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy