Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedostatek místa ve skříni? Zkuste několik nových triků

Jak správně poskládat skříň?
Jak správně poskládat skříň?
Foto: Pixabay

Praha - Majitelé zejména menších bytů často řeší problém s nedostatkem místa. Ten se mnohdy týká i šatních skříní, a své o tom ví i ženy se zájmem o módu. Pomocí několika malých triků ale můžete využít prostor do maxima a i do relativně malé skříně dát vše, co potřebujete.

Úložné boxy

Máte-li smysl pro pořádek a každá věc musí mít své místo, jistě oceníte praktické úložné boxy. Ty dnes koupíte v každém obchodě s domácími potřebami a využití najdou na dně skříně či nahoře na skříni. 

Kartonové krabice zabrání, aby se vám na vaše věci prášilo, a napomohou lepšímu uspořádání věcí ve skříni. Není na škodu schovat do nich nejen oblečení, ale i další drobnosti, které by se vám jinak válely v bytě.

Vakuové pytle

Pytle fungující na bázi podtlaku mohou ušetřit obrovské množství místa. Vezměte si například obyčejnou peřinu. Je velká a objemná, přitom poměrně lehká. Zhruba 75 procent její velikosti tvoří totiž vzduch, který ve skříni zabírá drahocenné místo.

Vakuové pytle se hodí také na sezónní oblečení. Jednoduše ho do pytle zavřete, vzduch odsajete vysavačem a rázem máte spoustu ušetřeného místa. Stejně jako krabice se pytle nejlépe hodí do spodní části skříně.

Závěsné přihrádky

Poměrně velké množství místa zabírají ve skříni police. Jejich eliminací můžete získat více volného prostoru, připravíte se ale o místo, do kterého mnozí ukládají například spodní prádlo, trička, mikiny nebo kalhoty.

Řešením mohou být závěsné přihrádky, které se pověsí na šatní tyč a plní stejný účel jako klasické police. Nezabírají však tolik místa a dají se nastavit dle potřeby co do počtu přihrádek, případně úplně sundat.

Ramínka z plechovky

Košile, halenky, sukně, saka nebo svetry skládá jen málokdo. Většina z nás si je raději pověsí na ramínko. To ale samo o sobě svou velikostí zabírá poměrně velké množství prostoru, který lze využít. Stačí k tomu malý fígl.

Na ramínko lze jednoduše nasadit ouško z plechovky. To má ve většině případů dva otvory, přičemž na ten druhý se dá pověsit další ramínko. Tímto způsobem můžete do skříně zavěsit dvojnásobné množství oblečení, protože na šířku vám až tolik prostoru nezabere, prodlouží se jen délka. A ta ve většině skříní není problém.

Využijte místo efektivně

I zdánlivě plná skříň mnohdy skýtá další prostor, který zůstává nevyužitý. Například pokud máte vysoko zavěšenou šatní tyč, pod ní zůstává často spousta volného prostoru. Stejně tak v případě poliček, které jsou moc daleko od sebe. 

Poličky lze vyřešit jednoduchým posunutím a vytvořením místa na další poličku, případně si můžete pořídit jednoduchý rozdělovač, který vám jednu přihrádku v poličkách rozdělí na dvě menší. Stejně tak lze efektivně využít i prostor pod šatní tyčí, například menším botníkem, či právě využitím krabic, jak jsme avizovali výše.

Myslete také na šatní dveře, které zůstávají nevyužité. Lze na ně přimontovat nebo přilepit háček, na který se dá pověsit například šála nebo čepice. To lze ovšem pouze v případě, že máte dveře otevírací do prostoru, ne posuvné.

Přemýšlejte také efektivně u samotného ukládání věcí do skříně. Objemné zimní bundy vám zaberou zbytečně moc prostoru, který můžete využít na trika, kalhoty nebo sukně. Místo toho raději sezónní oblečení uzavřete do vakuových pytlů. Spoustu prostoru zabírají i boty, které se místo uschování do skříně dají uložit do krabice a schovat nahoru na skříň. 

Témata:  nábytek domácnosti lidé bydlení

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.