Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražda JFK, 11. září, setkání s mimozemšťany. Američané nevěří oficiálním verzím některých incidentů

Obchody s mimozemšťany obklopují Roswell v Novém Mexiku - fotil: Justin Foulkes / Lonely Planet
Obchody s mimozemšťany obklopují Roswell v Novém Mexiku - fotil: Justin Foulkes / Lonely Planet
Foto: News.com.au **www.news.com.au**

Washington – Spojené státy jsou silně konspirativní společnost. Většina Američanů si například myslí, že vláda zamlčuje údaje o útocích z 11. září 2001. Ukazuje to průzkum, na který odkazuje server Huffington Post.

Velká část Američanů věří v to, co je obecně označováno jako „konspirační teorie“. Nejde přitom pouze o události z 11. září. Zhruba 40 procent obyvatel USA se domnívá, že vláda skrývá informace o mimozemšťanech nebo globálním oteplování.

Velké téma pro konspirační teoretiky je také atentát na Johna F. Kennedyho. Vědci poukazují na to, že právě tato myšlenka je hluboce zakořeněna v samotném kultuře obklopující jeho smrt – zabývá se jí totiž celá řada televizních pořadů, knih i filmů.

„Objevili jsme jasný důkaz, že Spojené státy jsou silně spikleneckou společností," říká autor studie Christopher Bader, sociolog z Chapman University v Kalifornii. „V odpovědích vidíme určitou míru paranoie. Vypovídá o tom fakt, že téměř jedna třetina respondentů věří, že vláda utajuje informace o „havárii Severní v Dakotě“, na kterou jsme se ptali. Tento incident jsme si ale úplně vymysleli,“ vysvětluje sociolog.

Vědci také tvrdí, že není úplně jasné, proč tolik se u tolika Američanů objevuje ten správný poměr víry a paranoie potřebné k tomu, aby věřili konspiračním teoriím. Dokázali ale identifikovat určité typy lidí, u kterých je více či méně pravděpodobné, že jim budou věřit.

Studie vychází z odpovědí reprezentativního vzorku 1511 Američanů starších 18 let. Výsledky ukázaly, že existuje velká část lidí, kteří nejen věří ve spiknutí kolem útoků z 11. září, ale také konspiracím kvůli rodnému listu prezidenta Baracka Obamy a původu viru AIDS.

O čem podle lidí vláda lže?

Útoky z 11. září: 54,3 procenta Atentát na JFK: 49,6 procenta Setkání s mimozemšťany: 42,6 procenta Globální oteplování: 42,1 procenta Plány na vybudování jedné světové vlády: 32,9 procent Obamův rodný list: 30,2 procenta Původ viru AIDS: 30,1 procenta Smrt Nejvyššího soudu soudce Antonina Scalia: 27,8 procenta Přistání na Měsíci: 24,2 procenta

Dřívější průzkumy zabývající se konspiračními teoriemi už ukázaly, že čím více lidí se podílí na udržování nějakého incidentu v tajnosti, tím vyšší je šance, že bude nakonec odhalen. Osoby, kteří věří konspiračním teoriím, jsou podle vědců spíše pesimističtí, méně důvěřiví lidí. Existuje u nich vyšší pravděpodobnost, že si například ze strachu pořídí pistoli.

Na základě výsledků průzkumu konspiračním teoriím nejčastěji věří bílý, zaměstnaný republikán s nižším příjmem, který je spojen s křesťanskou denominaci, ale nenavštěvuje bohoslužby příliš často. Konspirační teoretici mají tendenci být více pesimističtí ohledně blízké budoucnosti, mají strach z vlády a méně důvěřují jiným lidem v jejich životech,“ uvádí se ve studii.

Témata:  konspirační teorie USA 37145 John Fidgerald Kennedy mimozemšťané / UFO

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.