Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Historie kondomu: První se objevil ve 14. století

Kondom je podle mnohých jeden z nejlepších sexuálních vynálezů, hned po hormonální antikoncepci
Kondom je podle mnohých jeden z nejlepších sexuálních vynálezů, hned po hormonální antikoncepci
Foto: Pixabay

MAGAZÍN - Muži jen velmi neradi používají kondom. Podle některých jim totiž ubírá potěšení a snižuje pohodlí při sexu. Jeho historie přitom sahá až do 14. století, kdy sice tehdy nebyl tak dokonalý jako dnes, přesto měl něco do sebe. Dokázal totiž zabránit sexuálně přenosným chorobám.

První zmínky o předchůdci dnešní kondomu zaznamenali archeologové přibližně z doby 1350 př. n. l. ale první reálné pokroky nastaly až v 16. století. Tehdy vyrobil Ital Gabrielle Fallopius plátěné pouzdro, které vyzkoušel na 1100 mužích jako profylaktickou pomůcku. Podle jeho záznamů se žádný z účastníků pokusu nenakazil syfilis.

O vzniku slova kondom toho není mnoho známo. Jedna z teorií říká, že kondom byl pojmenován po svém vynálezci Contonovi (některé prameny uvádějí jméno Condom), který působil u dvora krále Karla II. Podle další teorie je toto slovo odvozeno z latinského "condus", což znamená nádržka, či nádoba.

V 18. století rostla popularita kondomu převážně jako antikoncepčního prostředku. V té době se kondom vyráběl ze střev zvířat a mnohé obchody dokonce rozšiřovaly reklamu a letáčky.

V 19. století proslavil kondom zejména proslulý Casanova, který ho nazýval "anglický jezdecký plášť". V Japonsku se používaly dva typy kondomů: typ Kawagata se vyráběl z tenké kůže a typ Kabutogata z želvoviny nebo rohoviny, což by mohl být předchůdce erotické pomůcky vibrátoru.

Hromadnou výrobu spolehlivějších a zároveň lacinějších kondomů umožnil objev vulkanizace gumy (pánové Goodyear a Hancock). V procesu vulkanizace se surový kaučuk zpracovává pomocí síry a vysoké teploty. Tím se mění v pevný a elastický materiál.

Nové technologie výrazně zkvalitnily kondomy a umožnily vznik rafinovanějších typů, než na jaké byli zvyklí naši předci. I tento fakt hrál výraznou úlohu při jeho masivním rozšíření v poslední době.

Témata:  kondomy pohlavní styk historie lidé

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.