Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S cestovkou nebo bez? Věčné dilema letních dovolených má své pro a proti

Dovolená, ilustrační fotografie
Dovolená, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Na tuto otázku nelez odpovědět zcela jednoznačně z jednoho prostého důvodu - každý jsme jiný a stejně tak i naše požadavky, návyky a zvyklosti. Řekneme vám ale fakta, díky kterým se můžete lépe rozhodnout.

Dovolená, to je po Vánocích snad nejkrásnější chvíle v roce. Odpočinete si a naberete nové síly. A ať už jezdíte na dovolenou několikrát za rok nebo pojedete poprvé, je důležité si položit otázku, jestli je výhodnější cestovat s cestovními kancelářemi (českými či německými) a nebo si vše zajistit na vlastní pěst.

Určitě nejste první a ani poslední, kdo si tuto otázku klade. A logicky není jednoduché na tuto otázku odpovědět. Neexistuje univerzální a správná citace. Ale přece jen, zkuste si odpovědět na následující otázky a uvidíte sami:

Kam chcete jet? Pokud do Egypta do hotelu s all inclusive, jeďte zcela jistě s agenturou. Pokud vás láká road trip na Bali, naplánujte si dovolenou sami. Kdy chcete jet? Pokud jste si právě uvědomili, že byste příští týden potřebovali „volno z práce“ a chcete si zařídit dovolenou u moře, jeďte opět s cestovní kanceláří. Máte rádi dobrodružství? Pokud ne a raději nechcete nic riskovat, jeďte, opět cestovní kancelář.  Baví vás týdny sledovat ceny letenek a hotelů? Baví vás vše plánovat a zařizovat? Baví vás pročítat desítky stran textu, abyste věděli, kam jedete a co tam chcete vidět? Pak je pro vás individuální cestování lepší volba, protože se při jeho plánování opravdu vyřádíte Nebojíte se v zahraničí domluvit cizí řečí? Nedělá vám problém domlouvat se „rukama a nohama“, když si s protistranou nerozumíte? Pokud s tímto problém nemáte, cestování na vlastní pěst pro vás nebude problém. Máte strach, že by se něco mohlo pokazit? Nevíte, jak byste v zahraničí řešili nějaký vážný problém? Pak pro vás individuální cestování není to pravé ořechové. 

Individuální cestování bývá levnější, ale samozřejmě ne vždy. Bude záležet jen na vás, kolik času a trpělivosti investujete do plánování a příprav. Je totiž nutné zjistit hodně informací, porovnávat a číst recenze. Zkrátka pátrat a hledat to nejlepší.

Pokud tedy nemáte na zařizování čas, protože jste pracovně vytížení, pak je pro vás individuální cestování problematičtější – nezbývá než někoho (třeba sekretářku) pověřit, aby vám vše zařídil. Otázkou pak zůstává, zda pro vás individuální cestování má smysl a zda není vhodnější sáhnout po hotové nabídce některé z cestovních kanceláří.

Pokud byste chtěli svou cestu plánovat těsně dopředu, tak se individuální cestování vyplatí jen pokud jedete autem, autobusem a nebo pokud budete mít štěstí a seženete levné letenky (akce, chybná cena, nízkonákladové letenky), protože jinak v cestovním ruchu platí, že čím blíže jste k datu odjezdu, tím více ceny jednotlivých služeb stoupají. A právě v tomto případě pak bývají nabídky cestovních kanceláří někdy i dost výrazně levnější. Plánujte tedy s předstihem.

S výše uvedeným je spojena nutnost i dlouhodobého sledování cen letenek a hledání akcí (či chybných tarifů). Problémem někdy bývají posuny letů, které dělá prakticky každá aerolinka. Někdy se jedná o minuty, jindy i o dny.

Smyslem dovolené by však nemělo být ušetřit za každou cenu, ale dovolenou si společně užít! Proto pečlivě zvažte, co je právě pro vás příhodnější. V některých případech při individuálním cestování opravdu dokážete ušetřit hodně peněz. V řadě jiných je to však buď sporné a nebo je rozdíl zanedbatelný.V mnoha případech pak nabídky cestovek vychází levněji.

Témata:  cestování cestovní kanceláře cestovní ruch

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.