Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pražské ZOO se narodila vlčí paterčata + VIDEO

Zoo Bratislava, Vlk evropský
Zoo Bratislava, Vlk evropský
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V pražské zoologické zahradě se 19. května narodilo pět vlčích mláďat. Chovatelé jim zatím dopřávají soukromí, takže nezjišťovali pohlaví mláďat. Křtiny paterčat plánuje zoo na druhou polovinu července.

Vlčata jsou v dobré kondici a nyní už pravidelně opouští noru. Návštěvníci je mohou spatřit ve výběhu vlků eurasijských.

Dle kurátora savců Pavla Brandla smečka vlků změnila chování, které naznačovalo přítomnost mláďat. "Vzhledem k nemožnosti nahlédnout do porodní nory jsme přítomnost štěňat mohli několik týdnů usuzovat pouze podle kondice samice. I když začala vlčata opouštět noru, ukazovala se chovatelům jen neochotně, ale nakonec jsme se dopočítali pěti mláďat," uvedl.

Chovatelé určí pohlaví mláďat v nejbližších týdnech, kdy provedou i preventivní prohlídku. "Do té doby, tedy nejméně do 10. července, nebudou probíhat ani komentovaná krmení pro veřejnost, aby smečka s vlčaty měla dostatek klidu," upozornila zoo.

Pražská zoo chová vlky od samého počátku své existence. Vlčice Lotta (vlk obecný) byla vůbec prvním zvířetem chovaným na území zoo, a to ještě před jejím otevřením v roce 1931.

Témata:  Zoo Praha vlci zvířata

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.