Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tasemnice, otrava nebo ocet? Nejděsivější diety v historii budí hrůzu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Kdo z vás nikdy nedržel dietu? Určitě jste již nějaký hubnoucí, jak se říká, fígl zkusili. Výsledky se různí. Záleží na mnoha faktorech od vůle až po důvěryhodnost jídelníčku. Existují ale i diety, které jsou při nejmenším zvláštní.

Dieta, slovo skloňované v mnoha pádech. Mluví se o nich, vycházejí rozdílné články, jsou předmětem mnoha konverzací. A pokud se lidé chtějí zbavit nějakého toho kila navíc, mnohdy zkoušejí opravdu různorodé někdy až podivnosti. A není to jen otázkou 21. dtoletí, diety mají totiž mnohem delší rodokmen.

Na počátku 19. Století to tak nějak všechno začalo. Byla velmi oblíbená metoda „rozkousat a vyplivnout“. A tuto mtodu dokonce radil považovaný výživový poradce Američan Horace Fletcher. Šlo zkrátka o to, jídlo pořádně přežvýkat a poté vyplivnout. Tvrdil, že tak člověk získá z potravy všechny potřebné živiny.

Zhruba ve stejné době se staly populární látky na zrychlení metabolismu, i když ve velkých uvozovkách. Léky nebyly ověřené a mohly způsobit velmi vážné zdravotní potíže. Navíc se v nich objevoval arsen či strychnin.

O století později začaly hrát prim cigarety. Lidé místo potraviny kouřili cigarety, což způsobilo přirozený úbytek na váze. Efektivní, ale vysoce nezdravé – logicky.

Ale poté, po 1. přišlo na světlo světa prozření v podobě kalorických tabulek. Vynalezla je Lulu Hunt Petersová a stala se tak zakladatelkou moderní zdravé výživy.

A co vy? Měli jste také nějaké dietní přešlapy. Nejdůležitější ze všeho je si jídlo užívat, mít se rád a dodržovat alespoň základy zdravé výživy.

Témata:  hubnutí hubnutí, zdraví, nadváha stravování

Aktuálně se děje

2. května 2024 18:32

Gigant Gazprom vykázal za rok 2023 čistou ztrátu 629 miliard rublů

Ruský plynárenský gigant Gazprom skončil za loňský rok ve ztrátě ve výši 629 miliard rublů (tj. cca 160,1 miliardy korun). Přitom ještě v roce 2022 vykázal čistý zisk 1,2 bilionu rublů (cca 305,4 miliardy korun). Uvedl to server Kommersant.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy