Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejprospěšnější koníčky podle lékařů? Tyto čiinnosti vám udělají dobře na těle i na duši

Mezinárodní den flamenka v Praze.
Mezinárodní den flamenka v Praze.
Foto: s-m-art.com

Praha - Říká se, že každý člověk by měl mít svůj koníček. Zájem u kterého tráví volný čas a přináší mu upřímnou radost a potěšení. Je velké množství možností, ze kterých můžete vybírat. Některé jsou ale prospěšnější než ty ostatní.

Věděli jste, že například zahradničení podporuje duševní zdraví? Kreativní činnost zase zvyšuje mozkovou činnost. Jsou ale i jiné činnosti vhodné pro volný čas, ze kterých můžete neuvěřitelně těžit. 

Psaní

Ano, tento koníček se netýká pouze světoznámých tvůrců bestsellertů. Může psát kdokoliv a cokoliv., včetně vás! V dnešní době počítačů, chytrých telefonů a dalších vymožeností je rukopis už tak trochu retro. Ale to to nic nemění na tom, že s tužkou v ruce můžete tvořit krásné věci a ulehčit tak vaší psychice.

Dle psychologů se psaním rukou nejen zlepšuje kreativita a zvětšuje slovní zásoba, ale vylepšuje se také myšlení, učení i celkové pochopení informací. Tato činnost má doslova terapeutický vliv.

Ať už jde o sepisování deníku, povídek, pohádek či básniček, zvyšujete si tím emocionální i mentální inteligenci. Dle odborníků je dostatečných 20 minut denně! 

Malování

I když si myslíte, že nejste nadaní umělci, vůbec to nevadí, naopak! Závěry americké studie zveřejněné v časopise Western Journal of Medicine prokázaly, že malba posiluje paměť, pozitivně ovlivňuje motorické dovednosti a spolehlivě odstraní stres i úzkost.

Vyjádření svých pocitů na plátno zabírá více než antidepresiva! Určitě se nebojte o nedostatek talentu. Zkrátka nad tahem své ruky nepřemýšlejte a nechte ji konat za vás.

Tanec

Poslech hudby a s tím spojený pohyb podle mnohých průzkumů snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Už to je samo o sobě pádný důvod, proč  se tanci věnovat.

Nutnost zapamatovat si taneční kroky a jejich koordinace vám procvičí šedou kůru mozkovou, zvýší schopnost koncentrace a soustředěnosti. Navíc se tím i rozvíjí prostorové vnímání a dlouhodobá paměť. Svižné rytmy zlepšují náladu, podporují hubnutí a ještě zpevňují postavu. Zní to lákavě, že?  Cestování

Pokud vám zbývá ještě pár dní volna, určitě je využijte! A pokud ne, jsou tu víkendy. V úplně ideálním případě se doporučuje provádět tuto regenerační kúru  každý víkend. Nemusíte vynakládat horentní finanční prostředky. Volte cenově dostupné alternativy v podobě výletů.

Celkový odpočinek od všedních starostí předchází rozvoji infarktu a rakovině, snižuje vysoký krevní tlak i hladinu stresových hormonů. 

Vaření

Vaření předchází obezitě! Opravdu. Tím, že vaříte a kulinářsky se rozvíjíte, zabraňujete kilům navíc. A navíc jídla připravená doma jsou vždy zdravější než ta v restauraci.

Britští vědci jsou toho názoru, že při vaření dochází k výstavbě nových mozkových spojů, což je učiněným balzámem pro paměť i kreativitu. Navíc ti, kteří se stravují doma, přijímají denně o 150 kalorií méně – v porovnání s „hospodskými jedlíky“. 

A jaký koníček je ten váš? Co vás naplňuje?

Témata:  tanec recepty a vaření cestování

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.