Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víte, jak často byste měli prát ručníky? Mohou se v nich skrývat nebezpečné věci

Víte, jak často byste měli prát ručníky?
Víte, jak často byste měli prát ručníky?
Foto: INT

Jak často perete doma ručníky? Jednou za týden nebo za měsíc? Pak byste se měli mít na pozoru, vědci z Univerzity v Arizoně zjistili, že v obyčejné osušce se skrývají nebezpečné bakterie, jako jsou koliformní bakterie, E. coli či dokonce salmonela.

„Po dvou dnech pravidelného používání, pokud si ručníkem utíráte obličej, pak na kůži dostanete dvakrát více bakterií E. coli, než kdybyste strčili hlavu do toalety a spláchli,“ tvrdí mikrobiolog Charles Gerba. Lidé by proto ručníky měli prát dvakrát třikrát týdně, zvlášť pokud máte v domácnosti i děti.

Jenom praní vodou nestačí a nepomůže ani obyčejný prací prášek. Podle vědců je nejúčinnější použít bělidlo s obohaceným kyslíkem a horkou vodu. Pokaždé, když používáme osušku, část bakterií z našeho těla se přenese do látky. Ta, zvlášť v případě, že zůstane vlhká, je ideální živnou půdu pro rychlé množení bakterií. Důležité proto je udržovat koupelnu suchou, pak existuje minimální šance, že se člověk nakazí nějakou z nemocí.

I když to možná děsivě, podle vědců nás to na životě nijak neohrožuje. Lidské tělo se dokáže snadno adaptovat svému prostředí a žijeme v obklopení špíny, o které ani nevíme. Nejšpinavější věcí v domácností tak i nadále zůstává houbička na nádobí, která si svoje prvenství drží už po dlouhá léta. Přesto ji však i nadále beze strachu používáme.

Témata:  viry a bakterie domácnosti koupání

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.