Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miss Earth se stala Filipínka Ibascová, Češka Uchytilová se dostala mezi prvních 16

Lidé, ilustrační fotografie
Lidé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Manila - Vítězkou letošního ročníku soutěže krásy Miss Earth se stala zástupkyně Filipín Karen Ibascová. Reprezentantka Česka Iva Uchytilová se probojovala mezi šestnáct nejlepších.

Soutěž Miss Earth se koná od roku 2001 a od ostatních obdobných akcí se liší svým ekologickým zaměřením. Podmínkou účasti je prokazatelné angažmá v některém z projektů, jehož cílem je ochrana životního prostředí.

Finalistky dnes před porotou mimo jiné odpovídaly na otázku "Kdo je největším nepřítelem Matky Země?". Podle filipínské krásky není největším problémem změna klimatu. "Tím skutečným problémem jsme my a naše ignorance a apatie," řekla Ibascová, které je 26 let a pracuje na univerzitě.

Zasazuje se o šetření energií a propaguje její obnovitelné zdroje. Podle Ibascové by lidé měli změnit své myšlení, protože "mikro-snaha bude mít makro-výsledky a pomůže zachránit naše domovy, naši planetu".

Mezi čtyři finalistky se kromě Filipínky dostaly soutěžící z Ruska, Austrálie a Kolumbie.

Soutěž Miss Earth se většinou koná na Filipínách, jednou se uskutečnila ve Vietnamu a jednou v Rakousku. V roce 2012 ji vyhrála Češka Tereza Fajksová.

Témata:  Miss Earth ženy lidé

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.