Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je možné nakazit se alergií? Získat ji můžete třeba po banálním lékařském zákroku

alergie
alergie
Foto: Pixabay

Alergie na potraviny trápí mnoho lidí a v některých případech mohou krom komplikací způsobit i smrt. Vědci nyní potvrdili, že se alergie na potraviny mohou přenést z člověka na člověka během transplantace kostní dřeně. Informoval o tom server Science Alert.

Lékaři podle serveru informovali o případu, kdy 46letý muž po transplantaci kostní dřeně, která proběhla v rámci léčby leukémie, získal alergii na kiwi, kterou má i dárkyně dřeně, jeho sestra.

Ačkoliv již dříve lékaři zaznamenali případy, kdy se u pacientů objevila po transplantaci alergie, jedná se nyní podle serveru o první případ, kdy prokazatelně došlo k přenosu alergie z dárce na pacienta.

Vědci totiž po bližším zkoumání zjistili, že za alergii mohou kmenové buňky v transplantované dřeni.

Server upozorňuje, že například při transfuzi může ve výjimečných případech dojít k dočasnému přenosu alergie – v těchto případech ale příznaky časem odezní.

Podle vědců by další zkoumání mohlo pomoci vysvětlit, jak alergie fungují. Další výzkum se proto nyní podle serveru bude věnovat zkoumání, zda by kostní dřeň mohla při léčbě alergií také pomoci.

Témata:  alergie zdraví

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.