Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na výběr zubní pasty. Co znamená barevný čtvereček na obalu?

zuby
zuby
Foto: Pixabay

Zubní pastu držíme v rukou každý den, většinou několikrát. Všimli jste si, že má na konci tuby barevný čtvereček? Zkoumali jste někdy, co může tato značka znamenat? My vám to prozradíme.

Na sociálních sítích i prostřednictvím e-mailů se šíří grafika, která „vysvětluje“ barevné čtverečky nacházející se na tubách se zubní pastou. Podle ní jednotlivé barevné značky prozrazují chemický obsah produktu, píše server newhealthadvisor.com.

Zelený čtvereček prý označuje, že pasta je složena výhradně z přírodních látek. Modrý čtvereček pak zobrazuje, že pasta obsahuje chemické i přírodní složky. Červený čtvereček symbolizuje, že v pastě je malé, ale nezanedbatelné množství nebezpečných chemikálií. Černý čtvereček označuje pasty, které obsahují jen chemické sloučeniny a kterým je prý lepší se vyhnout.

Podívali jste se a zjistili jste, že je vaše pasta označená černě? Nepanikařte. Zmínění barevné rozlišování patří k celé řadě hoaxů, které kolují mezi lidmi a kterým řada čtenářů stále ještě věří. Barevné označení na zubních pastách nevypovídá nic o jejich kvalitě a obsahu. Stále tak platí, že pokud se chcete dozvědět něco o pastě, musíte si přečíst její složení.

A co tedy vlastně ony barevné čtverečky znamenají? Jsou to symboly užívané při výrobním procesu. Tyto značky ukazují, kde má být balíček buď přeložen nebo vyříznut, protože tuby i s pastou procházejí strojním zařízením v jednom dlouhém hadovi při vysokých otáčkách. Tyto pak značky lze zachytit pomocí snímačů světelného paprsku. Značky tedy neurčují obsah pasty, ale pomáhají balicímu stroji určit, kde má kus tuby ustřihnout.

Témata:  zdraví zuby

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.