Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bolest kostí a změna počasí: Jak spolu souvisejí?

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Boston - Mnoho lidí si často stěžuje na zvýšenou bolest kostí při náhlé změně klimatických podmínek. Jak se ovšem ukazuje, počasí není tím, co zapříčiňuje bolest. Nová americká studie totiž ukazuje, že bolest kostí není ovlivněna teplotou, ani tlakem vzduchu. O výzkumu informovala agentura Hina.

Analýzou a porovnáváním informací od amerických zdravotních pojišťoven, které registrovaly před milion a půl Američanů starších 65 let, a údajů o počasí, které byly získány od Národní oceánské a atmosférické správy (NOAA), se pokoušeli vědci sledovat, kolik pacientů šlo k lékaři kvůli bolestem kostí ve dny, kdy pršelo a kdy ne.

Tímto způsobem určili přes 11 milionů pacientů, kteří v té době šli k lékaři. Poměr počtu pacientů, kteří šli k doktorovi kvůli bolestem kloubů a kostí však byl v deštivých dnech stejný, jako ve dnech bez deště. Přesněji - v deštivé dny navštívilo lékaře kvůli bolestem spojeným s kostrou 6.35% lidí, zatímco ve dnech, kdy nespadla ani kapka, byl tento poměr 6.39%.

Vědci, kteří studii publikovali v lékařském časopise BMJ, také zkontrolovali údaje z předchozích týdnů s ohledem na možnost, že pacient s bolavými kostmi nemusel být schopen k lékaři dojít. Avšak ani v tomto případě nepoznali znatelný rozdíl, který by dokázal souvislost mezi bolestí kostí a změnou počasí.

"Bez ohledu na klimatické podmínky jsme nenašli souvislost mezi úhrnem srážek a návštěvami lékaře kvůli bolestem kloubů a zad," uvedl vedoucí studie, profesor na Harvardské univerzitě doktor Anupam Jena. "Závěr je následující: bolestivá záda nebo páteř nejsou dobrými prognostiky počasí," řekl Jena.

Údaje ze studie se shodují s výsledky dříve provedených testů australských vědců z Univerzity v Sydney. Ti porovnávali vztah mezi bolestí dolní části zad, artritickým kolenem a dalšími poruchami pohybového systému s meteorologickými daty od Australské meteorologické služby.

Také oni zjistili, že mezi počasím a bolestí není žádná spojitost. Data byla shromážděna od velikého počtu pacientů a jejich lékařů z celé Austrálie. Autoři také vysvětlili, jakým způsobem je soustředění lidí na bolest vyšší, když prší. Oproti tomu, když je počasí slunečné, lidé si bolesti příliš nevšímají.

S těmito výzkumy však nesouhlasí všichni odborníci. Doktor Robert Shmering z nemocnice Beth Israel v Bostonu se domnívá, že takovou věc, jakou je souvislost mezi bolestí a změnami počasí, nelze jednoznačně vyvrátit, neboť je podle něj vždy možné, že některé klimatické faktory, jakými jsou například tlak vzduchu nebo změny vlhkosti, mohou postihnout lidi trpící artritidou.

"Jako lékaři musíme brát v potaz to, co nám říkají pacienti. Bolest je bolest, bez ohledu na to, jestli zrovna prší, nebo ne. Tato studie však dokazuje, že bolest kostí nemá žádnou spojitost s počasím," říká doktor Jena z výzkumného týmu a jedním dechem dodává, že pacienty, kteří věří, že jejich bolest způsobuje počasí, těžko může přesvědčit o opaku.

Témata:  zdraví bolest nemoc

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.