Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zobete pravidelně léky proti bolesti? Dávejte pozor, mohou způsobit vážné zdravotní komplikace

Léky, ilustrační fotografie
Léky, ilustrační fotografie
Foto: EuroZprávy.cz

Nesteroidní protizánětlivé léky (NSA), které se běžně užívají proti bolesti, by mohly mít více vedlejších účinků, než se předpokládalo, a jejich užívání by mohlo být nebezpečné pro lidi trpící srdečními onemocněními. Informoval o tom server Science Daily.

Vědci z dánské Univerzity Aarhus ve spolupráci s 14 dalšími evropskými univerzitami a nemocnicemi zkoumali vliv těchto léků zejména na pacienty trpící srdečním onemocněním. Výsledky ukázaly, že NSA mohou způsobovat zdravotní komplikace jako vznik vředů nebo vysoký krevní tlak. Hrozí také riziko krvácení.

Již dříve se ukázalo, že novější typ těchto léků, známý jako COX-2 inhibitory, způsobuje vyšší riziko infarktu. Byly z toho důvodu také staženy z trhu. Podle výsledků studie ale stejné riziko představují i starší typy těchto léků, zejména Diclofenac.

„To je obvláště znepokojující, protože starší typy těchto léků jsou často v západním světě používány a v mnoha zemích jsou dostupné bez předpisu," uvedl doktor Morten Schmidt, vedoucí výzkumu. Podle něj by lékaři měli pečlivě zvážit riziko každého pacienta, než mu tento typ léku předepíší.

Vědci varují, že by se mělo snížit používání těchto léku a nahradit je jiným typem léků, například paracetamolem. Mezi běžně dostupné NSA u nás patří například aspirin nebo ibuprofen.

Témata:  léky bolest zdraví lékaři

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.