Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší predátor v dějinách planety? Čtyřicetimetrový zabiják možná stále žije

Moře
Moře
Foto: Pixabay

Megalodon by se dal jednoduše popsat jako stroj na zabíjení. Prehistorický žralok dosahoval velikosti letadla a se svými čtyřiceti metry na délku a 20 centimetrů dlouhými zuby mu dosud nedokázal konkurovat žádný jiný mořský ani suchozemský dravec. Podle odborníků vyhynul, jiní ale tvrdí, že přežil. A ukrývá se v nejhlubších neprobádaných vodách.

Megalodon obýval světové oceány a moře po dlouhých 15 milionů let. Před více než jeden a půl milionem let ale za záhadných okolností vyhynul a dodnes nikdo neví proč. Odborníci se ani nedokáží shodnout na jeho přesných rozměrech a zatímco někteří uvádí, že dosahoval pouze délky paneláku, tedy asi 20 metrů, jiní hovoří až o čtyřiceti metrech.

Prehistorický žralok vážil zhruba 60 tun a rozpětí čelistí dosahovalo délky necelých dvou metrů. Snadno by tak spolkl člověka nebo jinou větší rybu. S největší pravděpodobností se ale živil velrybami a jinými žraloky, které s vyhynutím megalodona ztratily přirozeného nepřítele. Jediný, kdo jim zůstal, je člověk.

Proč megalodon vyhynul dodnes nikdo přesně neví. Podle jedné z teorií za to může změna teploty oceánů a moří, ke které došlo nástupem doby ledové. Tato teorie nahrává lidem, kteří věří, že megalodon ve skutečnosti nevyhynul, ale žije na místech, která člověk dodnes neprozkoumal.

Ponechme stranou odborná bádání a podívejme se zpět do historie. Lidé dříve věřili, že v oceánech žijí obří krakatice. Nikdo je nikdy živé nespatřil, přesto nedávné nálezy jejich mrtvých těl potvrdily, že teorie se může stát reálnou. V nejhlubších vodách se tak opravdu pohybují hlavonožci dosahující několika metrových až desetimetrových délek, kteří donedávna sloužili pouze jako hororové historky pro rybáře.

Podobná situace by se mohla týkat i megalodona. Na konci 19. století objevili britští námořníci jeho zuby, jejichž stáří se datuje zhruba 10 tisíc let nazpátek. Vzhledem k tomu, že tvor měl vyhynout před více než milionem let, se vyrojily první spekulace.

Těm nahrály výpovědi svědků, většinou rybářů, kteří několikrát obrovského žraloka spatřili. Jedna z teorií dokonce tvrdí, že se objevil poblíž nacistických ponorek za druhé světové války, což má dokládat i dobová fotografie. Z ní ale nejde poznat, o jakého tvora, se jedná. 

Existenci obřího žraloka nepopírají ani někteří odborníci, kteří přiznali, že v oblasti Kalifornského zálivu žijí určité druhy ryb, které jsou oproti svým soukmenovcům v jiných částech světa až třikrát větší. Jiné teorie ale tvrdí, že by se žralok mohl ukrývat na dně Mariánského příkopu. Kde přesně žije a jestli vůbec ale nadále zůstává záhadou.

Témata:  zvířata dinosauři žraloci moře

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.