Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude dál s červenou Teslou, která letěla do vesmíru? Může narazit do Země nebo do Venuše

Falcon 9 Heavy
Falcon 9 Heavy
Foto: SpaceX

Elon Musk bezpochyby píše dějiny, a to nejen na poli moderní vědy a kosmonautiky. Širokou veřejnost zaujaly obrázky automobilu, jež si i s pasažérem pluje mezi hvězdy. Kam ale dopluje a jak jeho cesta skončí?

Tato otázka nedala spát vědcům z univerzity v kanadském Torontu. A tak se vrhli na výpočty a simulace a objevili zajímavá zjištění. Tesla podle nich doletí k Marsu (kam má také namířeno), chvíli bude na jeho oběžné dráze a pak se vydá na zpáteční cestu. Je prý velmi nepravděpodobné, že by automobil do rudé planety narazil.

Vědci pro lepší přesnost provedli počítačové simulace více než dvěstěčtyřicetkrát a tvrdí, že vědí, jakou cestu urazí červený automobil během následujících tří a půl milionu let.

Podle nich existuje šance zhruba 6%, že během následujícího milionu let narazí do planety Země. I kdyby k tomu nakonec došlo, shořel by ale v atmosféře.

Je též vypočteno, že existuje asi dvou a půl procentní šance, že Tesla narazí do planety Venuše. Teoreticky by také mohla shořet ve Slunci, k tomu se ale vědci příliš nekloní.

Fyzikové z torontské univerzity se též snažili vypočítat v jakém roce se poletující automobil přiblíží Zemi. Podle jejich závěrů okolo modré planety proletí v roce 2091.

Témata:  Elon Musk vesmir fyzika Falcon 9 Heavy

Aktuálně se děje

3. května 2024 15:35

Šojgu: Letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy