Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svět ohrožuje větší nebezpečí než terorismus? Do roku 2019 by mohlo zemřít 30 milionů lidí

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: news.com

Mezi roky 2014 a 2016 virus ebola zabil v západní Africe více než 11 000 lidí. Právě to vedlo k vytvoření iniciativy, která má za cíl identifikovat všechny smrtelné nemoci a rychle na ně reagovat. Systém, který byl zřízen americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí, nese jméno Globální program zdravotní bezpečnosti a funguje v 49 různých zemích. Jenže má už brzy skončit - a to se expertům vůbec nelíbí.

Jak informoval deník The Wall Street Journal, předpokládá se, že dojde k ukončení finanční podpory programu, což způsobí, že do podzimu 2019 dojde k omezení operací v 39 ze 49 zemí.

Mnozí experti mají obavy z toho, jakou katastrofu by to mohlo způsobit. Miliardář Bill Gates například varuje, že nová neznámá nemoc může do roku 2019 zabít obrovské množství lidí.

„Ať už se jedná o zásah přírody, nebo ránu z rukou teroristy, epidemiologové říkají, že patogen rychle se šířící vzduchem by mohl zabít více než 30 milionů lidí za necelý rok. A říkají, že existuje rozumná pravděpodobnost, že svět zažije vypuknutí takové epidemie v příštích 10 až 15 letech,“ uvádí Gates pro server Bussines Insider.

George Poste, odborník na biologickou ochranu, k jeho varování dodává: „Blíží se sté výročí pandemie chřipky z roku 1918. Naštěstí jsme se posledních 100 let dokázali problémům vyhýbat, ale je nevyhnutelné, že se objeví pandemický kmen stejné virulence. Zprávy o zániku programu zaměřeného na zdravotní bezpečnost nemohly přijít v horší dobu, neboť hrozba onemocnění se v uplynulých pěti letech nezměnila.“

Před několika dny napsalo více než 200 zdravotnických organizací dopis  americkému ministrovi zdravotnictví Alexi Azarovi, aby mu zdůraznily své obavy. „Odchod ze zemí, jako je Pákistán a Demokratická republika Kongo - jedné z hlavních světových líhní infekčních nemocí - znamená nebezpečí, že svět zůstane nepřipraven na další vypuknutí nákazy.“

Podle expertů v tuto chvíli není čas na ústup. „Stávající nebezpečí a biologické hrozby představují riziko pro americké zájmy v oblasti zdraví, hospodářství a národní bezpečnosti. Vyžadují zvláštní a trvalé financování, aby byla zajištěna globální zdravotní bezpečnost,“ varují odborníci. Autoři dopisu doufají, že budou schopni přesvědčit prezidenta Donalda Trumpa a Kongres a že projekt bude financován i nadále.

Témata:  Bill Gates viry a bakterie

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.