Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čekáte na transplantaci orgánu? Za pár let možná nebudete muset

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Boston - Laboratoř Harvardské univerzity dokáže oddělit zvíření orgány od jejich buněk a obnovit je buňkami lidskými. Jednoho dne by to při transplantacích znamenalo obrovský průlom a záchranu několika miliónů lidí.

Není pochyb o tom, že transplantace orgánů patří vůbec k těm největším medicínským zázrakům za několik let. Tato procedura nesčetněkrát zachránila lidem život. Nicméně má to i svou stinnou stránku. Ne každý se nového orgánu dožije, protože stále čeká na vhodného dárce. výzkum vědců z Harvardovy univerzity by to mohl změnit. Čím?

Jsou přesvědčeni, že dokáží vzít staré srdce zvířete například prasečí a vylepšit jej natolik, že příjemce orgánu dostane novou chuť do života. Chirurg Harald Ott z Harvardovy univerzity, jenž vede výzkum v massachusettské nemocnici, však spolu s týmem vyvinul metodu, kde se  od zvířecích orgánů oddělí buňky, které nahradí lidskými. V praxi to znamená, že by orgán vyšlechtili pacientovými buňkami, což by znemožnilo teoretické odmítnutí orgánu pacientovým tělem.

Orgány opečovávají vědci v bioreaktorech, kde je udržují zdravé a v kondici - simulují stejné podmínky, jako by měly v lidském těle. Tým takto úspěšně zrekonstruoval plíce, ledviny, srdce a části střev z myší a prasat, aby byly kompatibilní s lidským tělem. Následně se pokusili tyto orgány vrátit zvířatům, jejichž tělo je však odmítlo. Příslibem ale bylo, že orgány byly v pořádku a fungovaly dobře, čímž se pro vědce naskýtá možnost udělat první pokusy na lidských pacientech.  

Harald Ott však serveru The Wall Street Journal řekl, že bude trvat ještě nejméně deset let, než začnou první pokusy na lidských pacientech. Mezitím se široká skupina vědců zaměří na proces transplantace, protože pacientů na seznamu čekatelů je hodně a mnozí se operace vůbec nedožijí. 

 

Témata:  transplantace vědci Harvardova univerzita lékaři

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.