Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Držíte dietu, abyste zhubli? Vědci radí pravý opak

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Nová studie uvádí, že pokud dietu plánovaně porušíte a během týdne si jeden den dopřejete čokoládu či sladkosti, bude jednodušší zhubnout.

Podle vědců z nizozemské univerzity v Tilburgu potom totiž lépe odoláte pokušení během ostatních dní a pomůže to k lepšímu sebeovládání.

Vědci provedli sérii tří pokusů. V prvním pokusu nejprve 59 mužů a žen rozdělili na polovinu, kdy jedni drželi tradiční dietu a druzí měli den "volna". Potom měli jít nakoupit do supermarketu a přemýšlet o způsobech, jak odolat pokušení. Ti, kteří si během týdne dopřáli sladkosti, přišli s více nápady. 

Další pokus spočíval ve sledování váhy 36 mužů a žen, kteří 14 dní drželi dietu. Opět byli rozděleni na polovinu. Ta první dodržovala dietu s přísunem 1500 kalorií za den.

Ta druhá 1300 kalorií denně, kromě neděle, kdy mohli sníst 2700 kalorií. Výsledky ukázali, že ti s dnem "volna" měli lepší sebeovládání, byli více motivovaní a spokojenější. A co je důležité - ztratili na váze stejně jako ti v první skupině. 

A platí to prý i pro jiné cíle než váha. Například šetření, kdy si příležitostně vyrazíte na nákupy. Podle vědců totiž není lehké udržet vysoko nastavenou laťku a v případě porušení přichází pocit selhání, což vede k tomu, že to člověk vzdá. 

Navíc prý platí slavné: zakázané ovoce nejlépe chutná. "Někdy je v dlouhodobém horizontu dobré být dočasně špatný v krátkodobém horizontu," uvedl Marcel Zeelenberg, který se na studii podílel.

Témata:  hubnutí, zdraví, nadváha hubnutí zdraví

Aktuálně se děje

18. května 2024 16:12

Olympijské příměří? Francie u Zelenského nepochodila

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.