Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve školách už nebudou ručičkové hodiny ? Učitelé je odstraňují, aby netraumatizovaly děti

Hodiny
Hodiny
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Školy ve Velké Británii odstraňují ručičkové hodiny z místností, kde žáci píší testy a zkoušky. Teenageři totiž nejsou schopni určit z nich správný čas, říká sdružení ředitelů a učitelů. Zprávu přinesl britský deník The Telegraph.

Učitelé ze zkušebních místností odstraňují ručičkové hodiny a nahrazují je digitálními. Změna přišla poté, co si žáci stěžovali, že mají problém vyčíst správný čas na analogových hodinách. Malcolm Trobe, zástupce generálního tajemníka Asociace školních a vysokoškolských ředitelů (ASCL) vysvětluje, že mladí lidé si zvykli na používání digitálních zařízení.

„Současná generace není tak dobrá při čtení tradičních hodin jako starší generace," řekl pro The Telegraph. „Jsou zvyklí vidět digitální zobrazení času na svém telefonu, na svém počítači. Téměř všechno je digitální,“ vysvětluje.

Bývalý ředitel Trobe také zdůrazňuje, že učitelé chtějí, aby se jejich žáci během zkoušek cítili co nejvíce uvolněně. Mít tradiční hodiny v místnosti ale pro ně může být příčinou zbytečného stresu. Školy se proto snaží studentům situaci co nejvíce ulehčit. „Nechcete, aby pořád někdo zvedal ruku a ptal se, kolik času ještě zbývá,“ uvádí.

Trobe také dodal, že se obecně předpokládá, že když studenti přejdou na střední školu, budou umět vyčíst čas i z hodin s ručičkami. „Ve skutečnosti to tak ale není,“ připouští. „Možná je trochu smutné, když teenageři, kteří přicházejí, nejsou schopni rozpoznat čas na hodinkách," řekl.

Přední britská pediatrička na začátku tohoto roku navíc varovala, že pro děti je kvůli nadměrnému využívání technologií stále těžší držet pero. Doktorka Sally Payneová uvedla, že když děti dostanou ve škole tužku, nedokáží ji v řadě případů ani správně uchopit. „Abyste mohli držet tužku a hýbat jí, potřebujete dobře ovládat jemné svaly v prstech. Děti potřebují rozvíjet tyto dovednosti," řekla.

„Je jednodušší dát dítěti iPad, než ho povzbudit k tomu, aby cvičilo svaly při hraní si se stavebnicí, stříhání a lepení, nebo tahání hraček. Právě proto se u nich nevyvíjí základní schopnosti, které jsou potřebné k uchopení tužky,“ dodala.

Témata:  děti hodinky čas školství

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy