Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Léto se blíží: Poptávka po opalovací kosmetice roste

Lidé v moři pořizují selfie
Lidé v moři pořizují selfie
Foto: Pixabay

Praha - Zájem Čechů o dovolené u moře se odráží také v růstu poptávky po opalovací kosmetice. Její spotřeba loni meziročně vzrostla o 18 procent a tržby stouply o 16 procent na 306 milionů korun. Vyplývá to z údajů výzkumné a analytické společnosti Nielsen.

Za posledních 12 měsíců se prodalo více než 2,85 milionu kusů opalovacíkosmetiky, která zahrnuje přípravky na opalování, po opalování i samoopalovací produkty.

Nejvíce lidé kupují opalovací kosmetiku v červnu. V tento měsíc se prodá až třetina opalovacích krémů. Poptávka ale roste i v listopadu a prosinci. Před třemi lety tvořila spotřeba během těchto dvou měsíců dvě procenta z celoroční spotřeby, před dvěma lety to bylo 4,6 procenta a loni 6,4 procenta. "Svědčí to o tom, že i podzimní a zimní zájezdy do exotických, slunečných krajin si získávají u českých turistů stále větší oblibu," uvedla Mária Hukelová ze společnosti Nielsen.

Nejvíc preferovaný ochranný faktor v produktech na opalování je faktor 30, následují faktory 20 a 50. "A právě třetí nejprodávanější faktor 50 stejně jako i faktor 50+ dokázaly jako jediné skupiny v rámci přípravků na opalování meziročně růst až dvojciferně," dodala Hukelová.

Nejvíce lidí kupuje opalovací krémy v drogériích, jde skoro o polovinu všech nákupů. Na druhém místě jsou hypermarkety a supermarkety.

Cestovní kanceláře očekávají, že letošní letní sezona bude rekordní, zájem Čechů o cestování do ciziny je veliký. Po zatím nejlepších předprodejích zájezdů na počátku roku zbývá k prodeji přibližně 40 procent nabídky zahraničních zájezdů. Kapacity na první polovinu července jsou téměř vyprodané. Češi loni vyjeli na 4,9 milionu cest do zahraničí.

Témata:  dovolená opalovací krémy Češi

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 12:02

Jurečka: Bez důchodové reformy hrozí výrazné snížení důchodů nebo zvýšení daní

Bez důchodové reformy hrozí v budoucnosti buď výrazné snížení výše důchodů nebo zvýšení daní. Ministr práce Marian Jurečka zdůraznil, že navrhované změny, včetně navyšování důchodového věku nad 65 let, mají za cíl udržet propad systému penzí na úrovni jednoho procenta HDP, což odpovídá loňským hodnotám.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy