Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bill Gates hltá knihy českého profesora

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Kanadský vědec českého původu Václav Smil je nejčastěji zmiňovaným autorem na blogu zakladatele Microsoftu Billa Gatese. Zjistil to americký web Quartz, který prozkoumal internetové zápisky jednoho z nejbohatších mužů světa publikované od ledna 2010. Gates v nich psal o 17 Smilových publikacích, čímž si emeritní profesor Manitobské univerzity vysloužil v klasifikaci 185 zmíněných knih svoji vlastní kategorii.

Gatesův obdiv k publikacím 74letého vědce narozeného v Plzni není už nějakou dobu žádným tajemstvím. "Čekám na nové knihy od Smila tak, jako někteří čekají na nové Hvězdné války," napsal zakladatel Microsoftu loni v prosinci. Ze čtyř desítek Smilových knih prý přečetl skoro všechny.

Smil, který žije ve Winnipegu, vystudoval přírodní vědy na Karlově univerzitě, v roce 1969 emigroval do Spojených států, načež na Pensylvánské státní univerzitě ve Filadelfii získal titul PhD.

Ve své tvorbě se nevěnuje jedinému tématu či oblasti, nýbrž píše o energetické politice, životním prostředí, světové ekonomice či technologickém pokroku. V českém překladu mu ale první kniha vyšla až loni v září.

"Václav Smil je autorem, kterého Gates na svém blogu zmiňuje nejvíce. (...) V průběhu let doporučil Gates tolik jeho knih, že si zaslouží vlastní kategorii," konstatoval Quartz.

A co ještě kromě děl česko-kanadského vědce Gates čte? "Překvapivě nedoporučuje často knihy o úspěchu v podnikání nebo digitálních technologiích," napsal Quartz. Mezi 185 knihami jmenovanými na jeho blogu je naopak řada publikací o společenském rozvoji, chudobě, nemocech a vzdělávání.

Próza zde příliš velké zastoupení nemá, ale mezi 12 vyvolených titulů se dostal například i první díl série The Hunger Games populární u dospívajících čtenářů.

Témata:  Bill Gates internet

Aktuálně se děje

17. května 2024 20:49

Slovensko dementuje nepravdivé informace: Atentátník nebyl liberál ani extremista

Slovenskem otřásl atentát na premiéra Roberta Fica. Střelcem, který po výjezdním jednání vlády pětkrát vystřelil na premiéra, byl Juraj Cintula. Internetem okamžitě začaly kolovat informace o "SBSkáři z Levic". Některé se však ukázaly jako nepravdivé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hráči České republiky slaví po skórování v zápase předkola skupiny A mezi Norskem a Českou republikou na Mistrovství světa v ledním hokeji IIHF 2024 v Praze (Česká republika, 11. května 2024).

MS v hokeji 2024: Češi dramaticky otočili zápas a porazili norský tým

Druhý těžký zápas ve dvou dnech museli čeští hokejisté sehrát na úvod domácího světového šampionátu. Zatímco páteční duel s Finskem gól ze hry navzdory skvělému hokeji nenabídl a rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, kdy ten rozhodující proměnil kapitán Roman Červenka, v sobotním duelu s Norskem padlo hned devět branek. Tento zápas ale pro Čechy nezačal nejlépe a to i přes to, že Červenka ve svém 200. zápase za národní tým otevřel skóre. Norové totiž ještě v první třetině otočili na 3:1 a Češi se dlouho následně snažili o vyrovnání. To se podařilo v bojovné druhé třetině a až ve třetí třetině se jim podařilo otočit stav zpátky na svou stranu. Zásluhou Stránského, Hájka a Paláta tak nakonec došli k výhře 6:3.