Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebezpečné ovoce? Pecky a jádra obsahují kyanid. Můžete se z něj otrávit?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Mnoho z nás si jistě dodnes pamatuje na varování našich rodičů nebo babiček před konzumací jadérek z jablek. Tehdy jsme asi jejich varování před možnou otravou nebrali moc vážně, přesto měli z části pravdu. Jablečná jadérka opravdu obsahují vysoce nebezpečný kyanid. Je ale možné se z nich otrávit?

Přesněji řečeno, jablečná jadérka obsahují amygdalin, tedy kyanogenní glykosid. Tato látka je sice uzavřena uvnitř jádra, pokud jej ale člověk rozkrájí nebo rozkouše, do těla se v žaludku uvolní amygdalin, který se přemění na kyanovodík.

Ten je sám o sobě jedovatý, zabrání buňkám vázat na sebe kyslík a to vede ke smrti. Ostatně stejně působí kyanid jako plyn, který používali už Němci během druhé světové války.

Co by se tedy stalo, pokud byste jadérka snědli? Pokud je nerozkoušete, tak vůbec nic. Jejich skořápka je natolik odolná, že se v těle nerozloží. Pokud je naopak překousnete, tak se s největší pravděpodobností také nic nestane. Uvolněné množství je natolik malé, že pro dospělého člověka není nebezpečné.

Museli byste sníst opravdu velké množství těchto jadérek, aby to s vámi nějak zahýbalo. Podle odborníků řádově až několik kilogramů najednou. A to by udělal jen málokdo.

Horší situace je ale u malých dětí. Těm stačí pouhých pár stovek jadérek a mohou se u nich projevit následky otravy. Mnohem více ale hrozí jiné nebezpečí - zácpa.

Pecky a jádra totiž způsobují spíše zácpu než otravu. Přesto ale může jejich úmyslná konzumace otravu vyvolat, a své o tom ví i lékaři. Ti evidují několik desítek případů, kdy se lidé neuváženou konzumací jadérek otrávili.

Není přitom bez zajímavosti, že ačkoliv se v souvislosti s otravou hovoří hlavně o jablcích, amygdalin obsahují i ostatní druhy ovoce. Najdeme jej v peckách třešní, broskví a v mnohých dalších.

Témata:  ovoce lékaři EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy