Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zatočit s bolestí a rakovinou? Na internetu koluje děsivá rada, může ohrozit vaše zdraví

Pes, ilustrační fotografie
Pes, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Lidé jsou schopni sníst a vypít téměř cokoliv. Před nedávnem se po internetu šířila výzva „Tide Pod Challenge“, při které se jedí prací kapsle. Teď se zase objevilo video, které doporučuje pít psí moč. Prý dokáže doslova zázraky.

Mezi lidmi koluje video, na kterém žena nechá svého psa vymočit do plastového pohárku. „Než jsem se poprvé napila moči mého psa, byla jsem depresivní, byla jsem smutná a měla jsem špatné akné," říká dívka po vypití šálku. „Psí moč obsahuje také vitamín A, vitamín E, 10 gramů vápníku a je také dokázáno, že pomáhá léčit rakovinu,“ vysvětluje dívka.

Video, které má asi jen jeden a půl minuty, už vidělo více než 300 tisíc lidí. Jeho autorka Lynn Lewová tvrdí, že farmaceutické společnosti účinky moči tají před veřejností tak, že zaplatily lobbisty, aby „donutili politiky, aby si koupili drahé léky na bolest a chemoterapii." Také tvrdí, že tato „tajná léčba" zmírňuje bolest a léčí rakovinu.

„Není jisté, zda Lewová skutečně vypila moč psa nebo zda je celé video je falešné. Pohár je chvíli skrytý za psem a kamera z tohoto úhlu nezachytila vše. Vydávání takových aktivit za vědu je však naprosto falešné. Abychom byli upřímní, nechceme této ženě poskytovat pozornost v médiích, ale cítili jsme, že je naší novinářskou povinností připomínat veřejnosti, že pití moči vašeho psa nemá žádné prokázané přínosy pro zdraví. Žádné. Vůbec. Tak to nedělejte,“ apeluje na lidi server IFL Science, který se věnuje zprávám u oblasti vědy.

Server sice uznává, že o informace o močové terapii - pití vlastní moči kvůli léčebným účelům – se objevuje už od dob starého Říma, Řecka a Egypta, ale dodává, že existuje jen málo lékařských nebo vědeckých důkazů, které by naznačovaly, že skutečně funguje. Server také zdůrazňuje, že v lidské moči je možné najít více než 3000 chemických látek, z čehož 72 procent tvoří bakterie a zbytek pochází z těla samotného nebo nebo z léků, kosmetiky nebo životního prostředí.

„Jako by pití vlastní moči nebylo dost špatné. Ale psí moč je úplně jiná. Psí moč se skládá z amoniaku, bakterií, hormonů a kyseliny močové. Jedna studie v ní objevila více než 20 bakterií, včetně některých, o kterých je známo, že způsobují infekce močových cest u majitelů domácích mazlíčků,“ vysvětluje IFL Science.

Témata:  zdraví psi sociální sítě

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:41

Rusko útočilo na oblasti Charkov a Dněpr. Ukrajina sestřelila bombardér Su-25, řekl Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily stíhací bombardér Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy