Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jídlo, které zabíjí? Tyhle potraviny podle vědců způsobují rakovinu

Grilování klobás, ilustrační fotografie
Grilování klobás, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vědci se dodnes přou o to, zda některé potraviny mohou nebo nemohou způsobovat rakovinu. Podle původní teorie amerických vědců z harvardské university je něco takového nemožné, nové výzkumy ale ukázaly, že vše je zřejmě jinak.

V roce 2012 vyšla v prestižním vědeckém periodiku American Journal of Clinical Nutrition studie, v rámci níž odborníci náhodně vybrali z kuchařek několik receptů a potřebné ingredience. Každou z celkem 50 položek potom zkoumali ve spojitosti s rizikem onemocnění rakovinou.

Výzkum se zabýval tzv. rizikovými potravinami jakými jsou například káva, mouka nebo citron, ale také například humřím masem, muškátovým květem, hořčicí a skořicí. Vědci pak analyzovali dosavadní odborné práce o těchto surovinách. Zjistili, že většina zpráv spojující konzumaci některých jídel s rozvojem rakoviny nemá z lékařského hlediska žádnou relevanci a následné studie je ani nepotvrdily.

Od té doby ale vědci realizovali řadu dalších výzkumů a zjistili, že není vše takové, jak se zdá. Podle nich totiž skutečně existují potraviny, které jsou zdrojem karcinogenních látek způsobujících rakovinu.

Vědci proto sestavili seznam, na kterém figuruje konzumace masných výrobků. Například konzumace zhruba dvou plátků slaniny denně může zvýšit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva až o 18 %.

Konzumace masných výrobků ale podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zvyšuje i šance na vznik rakoviny žaludku, protože obsahují dusičnany, které jsou karcinogenní.

Nejde ale jen o masné výrobky. Z obliga není ani zelenina nebo ovoce. Pesticidy, které při jejich pěstování spolehlivě likvidují choroby a škůdce, totiž likvidují i nás. EU proto vyzývá k jejich přísnějšímu testování, které musí proběhnout ještě dříve, než se začnou používat, tvrdí odborný magazín Which? 

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny navíc tvrdí, že pracovníci v zemědělství, kteří přicházejí s pesticidy přímo do styku, jsou vystaveni vyššímu riziku vzniku rakoviny, než zbytek populace.

Nebezpečné jsou také potraviny, které jsou silně připálené nebo plné tuku. Pokud tedy máte rádi například grilování, dejte si pozor, abyste to zbytečně nepřeháněli. Nestojí to za to.

Kromě výše uvedených potravin je celá řada dalších faktorů, které jsou rizikové pro vznik rakoviny. Zahrnují kouření, nadváhu, neaktivní životosprávu, špatnou stravu a pití alkoholu. Kouření a alkohol jsou karcinogeny první třídy, což znamená, že rakovinu způsobují prokazatelně.

Oproti tomu například u takových potravin, jako je cukr, nebylo neprokázáno, že zvyšují riziko rakoviny. Přestože ale neexistuje žádná přímá vazba mezi cukrem a zvýšeným rizikem rakoviny, konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem cukru může vést k nárůstu hmotnosti a nadváze. Ta sama o sobě riziko rakoviny zvyšuje.

Témata:  lidé jídlo potraviny

Související

Aktuálně se děje

22. listopadu 2024 14:38

Zklamaná Eva Pavlová. Prezident prozradil, co se dotklo první dámy

Eva Pavlová je jako první dáma velmi aktivní, přesto se před několika týdny stala pro mnoho občanů terčem. Jak už to tak někdy bývá, důvodem byly peníze. Prezident Petr Pavel nyní prozradil, že jeho manželka byla zklamaná z toho, co se kolem její osoby rozpoutalo. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy