Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zíráte do mobilu, než usnete? Podle vědců ani nemáte ponětí, jak moc si škodíte

Mobily, ilustrační fotografie
Mobily, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Oslo - Mladí lidé by neměli nejméně hodinu před spaním koukat do svých mobilů, počítačů ani na televizi. Zírání do svítících obrazovek jim totiž může narušit spánkový vzorec, ukázal norský výzkum, o kterém informoval britský list The Independent.

Vědci zkoumáním 10.000 lidí ve věku 16 až 19 let zjistili, že čím delší čas před spaním strávili mladí muži a ženy ve společnosti displejů, tím hůře se jim spalo.

U těch, kteří do obrazovek koukali čtyři a více hodin denně, bylo o 49 procent větší riziko, že jim bude trvat více než hodinu, než "zaberou".

U této skupiny bylo také třiapůlkrát pravděpodobnější, že nebude v noci spát více než pět hodin. Spánek přitom narušuje už i více než dvouhodinové koukání do obrazovek přes den.

Téměř všichni teenageři, kteří se výzkumu účastnili, uvedli, že před spaním používají jedno nebo více elektronických zařízení.

Už dříve bylo prokázáno, že s přemírou sledování televize nebo počítače roste u dětí riziko depresí a úzkostných stavů, připomněl The Independent.

Témata:  lidé spánek mobily

Aktuálně se děje

5. května 2024 9:47

Zradikalizovaný mladík pobodal muže v Perthu, australská policie ho zastřelila

Podle policie a premiéra Západní Austrálie byl šestnáctiletý radikalizovaný chlapec zastřelen policií poté, co v neděli na veřejnosti zaútočil nožem na jednu osobu. Tuto událost informovaly agentury AFP a Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy