reklama

Tímto ale příběh nekončí. Po měsíci už tancovalo více než 400 osob. Lidé vypadali, jako kdyby byli v nějakém tranzu, mávali rukama, měli halucinace, křičeli a dělali zvířecí zvuky. Když už to organismus nevydržel, tak tanečníci smrti dostávali infarkt, nebo mozkovou mrtvici.

Správa města doufala, že lidé se unaví a přestanou, a proto úředníci Štrasburku celou událost podpořili např. bylo určeno zvláštní místo pro tančící a pronajali hudebníky. Podle církve byla to kletba sv. Vita, který seslal tuto nemoc na hříšníky.  

Zdálo by se, že se jedná jen o nějakou městskou povídačku nebo pověst, ale případ byl dopodrobna probádaný lékaři, kronikáři a kněží. Štrasburk není jediným místem, kde došlo k takové epidemii tance smrti např. v Cáchách, ve Francii a Nizozemsku došlo ke stejné události - dohromady sedmkrát.

Historici dodnes netuší, co mohlo způsobit tuto epidemii tance smrti. První teorii je mouka s paličkovicí. Druhou nějaké tajemné rituály. Třetí přepracovanost, nervy a stres.

Nicméně dnes je tato masová hysterie známá jako „taneční mor” a v samotném Štrasburku pohltila více než 400 lidských životů.