Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co dělá s lidmi sledování televize? Mozek reaguje neobvyklým způsobem

televize
televize
Foto: David Trlica, Globe24.cz

Málokdy se to stane při jiných činnostech než právě při sledování televize. Máte potřebu svému partnerovi něco sdělit, ten vás ale zarytě ignoruje a nadále se věnuje sledování akčního filmu nebo sportovního seriálu. Nejedna žena přitom trpí pocitem, že právě televize je pro jejího může důležitější, než ona sama. Nový výzkum ale zjistil, že to není tak úplně pravda.

Výzkum prováděný vědci z Ústavu kognitivní neurovědy na Univerity College London odhalil, že lidé, kteří sledují televizi a nereagují na vaše podněty, vás neignorují. Doopravdy vás totiž neslyší. Informoval o tom britský server Telegraph.

Výzkum monitorující mozkovou aktivitu třinácti dobrovolníků odhalil, že člověk, který se soustředí na vizuálně náročnou činnost, přestává slyšet nevýrazné zvuky ve svém okolí. Vědci tento jev nazývají „hluchotou z nepozornosti".

Nejedná se přitom o ignorování či filtrování zvuků, ale opravdu o určitou míru hluchoty. Výzkumníci uvedli, že o tomto jevu věděli už dříve, nyní se jim ho ale podařilo prokázat a sledovat jeho průběh měřením mozkové aktivity v reálném čase.

Ačkoliv se s tímto jevem běžně setkáváme například u televize či u počítače, v takovém případě nehrozí žádné nebezpečí. Problém ale může představovat například používání mobilního telefonu při chůzi či soustředění se na své okolí při pohybu v silničním provozu, protože pak lze přeslechnout například motor nebo zvonek kola.

Velmi výrazné zvukové výstražné signály, jako je například klakson auta, jsou ale podle výzkumu dostatečně silné a výrazné na to, aby je člověk i v takovém stavu slyšel.

Témata:  lidé vědci televize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy