Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč lidské tělo potřebuje tuk a proč nám dokáže tolik škodit?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Tukové buňky existují v lidském těle především pro ukládání energie. Při přebytečném pojídání určitých potravin tělo začíná energii z vysoce kalorických potravin ukládat na svaly, kostru a další orgány.

Energie je uložena do molekul, které se označují jako mastné kyseliny. Tuk umožňuje lidem například přežit nepříznivé situace či mít dostatek energie do zásoby.  Ti, kteří mají tendenci ukládat tuky, jsou schopni přežít delší dobu bez jídla a jsou odolnější vůči nepřátelskému prostředí.

S růstem lidské spotřeby roste i úroveň obezity. Hlavním problémem přebytečného ukládání tuku jsou tukové buňky nazývané adipocyty, jejichž fungování je narušeno. Tyto buňky uchovávají energií s mimořádně velkou rychlostí přitom, že uvolňování této energie je abnormálně pasivní. Takové buňky navíc produkují různé typy hormonů, které zpomalují metabolismus a přispívají k onemocněním. Léčba obezity je v dnešní době značně komplikována růstem spotřeby jídla a celkovou změnou životního rytmu.

Člověk může spálit nadbytečný tuk pomocí sportu v kombinaci s omezením spotřeby kalorií. V tomto případě lidské tělo začíná využívat zásoby uloženého tuku. Mozek dává signál tukovým buňkám, které následně uloženou energií uvolňují. Molekuly se uvolňují do krve a tukové buňky zůstávají prázdné. Tělo se, při správném procesu uvolňování tuku, učí energií místo ukládání uvolňovat či směrovat do orgánu.

V důsledku toho se zrychluje proces metabolismu -  tělo se stává menší. Riziko onemocnění klesá, a to stejně jako úroveň nadbytečných hormonů v organismu.

Témata:  hubnutí obezita, hubnutí hubnutí, zdraví, nadváha

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy