reklama

Pavouci se lidem vyhýbají, pokud mohou. Přesto na ně čas od času narazíme. Může to být těžké, ale zkuste je nezabíjet, když je vidíte ve svém domě. Proč? Protože jsou důležitou součástí přírody a ekosystému naších domácností.

Lidé si rádi představují, že jsou ve svých domech a bytech bezpečně izolováni od vnějšího světa, ale i uvnitř se nachází mnoho druhů pavouků. Někteří jsou tam náhodně uvězněni, jiní jsou pouze krátkodobými návštěvníky.

Některé druhy si naopak doslova užívají život v interiérech, kde šťastně prožijí svůj život a plodí další pavouky. Tito pavouci se většinou skrývají a téměř všichni, na které narazíte, nejsou ani agresivní ani nebezpeční. A navíc vykonávají užitečnou činnost – pojídají například škůdce. Někteří dokonce žerou jiné pavouky, vysvětluje server Business Insider.

Takže když zabijete pavouka, zbavíte se zároveň důležitého dravce, který vám pomáhá. Je přirozené mít strach z pavouků. Mají příliš mnoho nohou a téměř všichni jsou jedovatí - i když většina druhů má jed, který je moc slabý na to, aby způsobil lidem problémy - pokud pavouci vůbec dokážou propíchnout vaši kůži.

Pavouci tedy pro lidi nejsou příliš nebezpeční - ve skutečnosti je to naopak. My jsme pro ně mnohem nebezpečnější. Kousnutí od pavouků jsou extrémně vzácná. Ačkoli existuje několik nebezpečných druhů - jako jsou černé vdovy a poustevníci, dokonce i jejich kousnutí jsou neobvyklá a zřídka kdy způsobují vážné problémy, ujišťuje server.

A pokud opravdu nemůžete snést pavouka ve vašem domě, v bytě, v garáži nebo kdekoli jinde, místo toho, abyste ho rozmáčkli, snažte se ho chytit a vyhodit ven. Usadí se někde jinde a obě strany budou s výsledkem spokojeny. Ale jestli na to máte žaludek, je v pořádku mít ve svém domě pavouky. Ve skutečnosti je to normální. A upřímně řečeno, i když je nevidíte, pořád tam někde jsou.