reklama

Deník The Daily Telegraph uvádí, že vědci nalezli přesvědčivé důkazy, které spojují obezitu s infekčním virem. Adenovirus-36 se podle nových zjištění objevuje čtyřikrát častěji u obézních lidí než u pacientů se zdravou hmotností. Studie na zvířatech také naznačují, že tento virus je zodpovědný za navýšení tělesné hmotnosti až o 15 procent.

Experti v té souvislosti varují, že hladina klinické obezity se třeba ve Velké Británii vyšplhala na rekordních 27 procent populace. Dalších 36 procent lidí má nadváhu, čímž se stala Británie nejtlustším národem v západní Evropě.

Virus má hned dvojitý účinek - nejenže dráždí tukové buňky a způsobuje jejich zanícení, ale také jim zabraňuje umírat a vyplavoval se z těla. Poté se postižené buňky hromadí, což vede k obezitě, tlumočí zjištění vědců deník.

Ve této konkrétní studii byly použity vzorky zdravé tkáně od 80 žen s rakovinou prsu, čtyři z pěti žen, které měly nadváhu, v sobě měly i onen virus. Virus ale měla pouze u jedna z pěti, které měly normální hmotnost.

Přestože by toto spojení mohlo být ovlivněno rakovinou, která způsobuje větší pravděpodobnost nákazy, dřívější výzkum zjistil, že opice, kterým byl injekčně podáván zmíněný virus, nabraly na váze. V jiných studiích bylo zjištěno, že nejméně 30 procent obézních lidí bylo virem nakaženo, zatímco u lidí se zdravou váhou to bylo jen 11 procent.

Adenoviry jsou obvykle spojeny s nachlazeními a infekcemi očí a střev. Bylo už například prokázáno, že blízký příbuzný adenoviru-36 způsobuje, že myši a opice přibírají na váze. 

Doktor Wilmore Webley z University of Massachusetts, vedl tým, který provedl studii na pacientkách s rakovinou prsu, říká, že vakcína proti adenovirům, které způsobují problémy s dýcháním, je již používána americkou armádou, což dokazuje, že by mohl být vyvinuta i vakcína proti „viru obezity“.

Doktor Richard Atkinson, emeritní profesor na univerzitě ve Wisconsinu, si již vakcínu proti viru patentoval, ale nebyl zatím schopen získat dostatečné finanční prostředky, aby mohla být tato látka komerčně dostupná. Uvedl ale, že akademičtí pracovníci v Jižní Koreji testovali vakcínu na zvířatech a tím zabránili viru infikovat tukové buňky. Vakcína podle něj může být podána mladým lidem, aby je ochránila před virem a zastavila kumulaci tukových buněk.

Vzhledem k tomu, že obezita a s ní spojené zdravotní problémy každoročně zabijí miliony lidí, může prý vakcína zachránit minimálně tisíce životů.

Nicméně, ne všichni jsou přesvědčeni, že to bude fungovat. Expert na obezitu profesor Nick Finer z University College v Londýně uvedl v časopise New Scientist, že je zapotřebí provést více studií, aby se prokázalo spojení mezi virem a nárůstem hmotnosti.