Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Život mezi čtyřmi stěnami. Jaké to je, nikdy nevycházet z domu?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Zná to každý z nás. Čas od času máme náladu vůbec nevylézat z postele, zachumlat se s knihou nebo oblíbeným seriálem do peřin a prostě lenošit. I když bychom občas den volna rádi strávili lenošením doma, vědci radí, abyste si našli čas a také na chvíli vyrazili ven. Je to totiž dobré pro vaše zdraví.

Odborníci připomínají, že čerstvý vzduch a denní světlo vám dodají pořádnou dávku vitamínu D. A zatímco mnoho vitamínů může vaše tělo získat prostřednictvím jídla a pití, vitamin D se vstřebává skrze vaši pokožku pomocí slunečního záření.

A proč tělo potřebuje tolik vitamínu D? Naše pleť možná vypadá zdravě, ale vitamin D má také mnoho dalších funkcí. Pomáhá udržet vaše kosti silné a chrání před diabetem a kardiovaskulárními chorobami.

Nedostatek vitamínu D se projeví změknutím kostí. U dětí se to může projevut ve formě křivice, u dospělých pak jako osteomalacie. Také se projevuje zvýšenou kazivostí zubů.

Slunce může zlepšit vaši celkovou náladu a může dokonce snížit krevní tlak, což znamená menší pravděpodobnost vzniku srdečních chorob.

Ani pohyb na slunci samozřejmě není úplně bez problémů. Nepříjemné a potenciálně škodlivé jdou například spáleniny od slunce. Problémem jsou také ultrafialové paprsky, takže ujistěte se, že jste řádně chráněni, pokud se chystáte ven. Pomůže vám opalovací krém. 

Ve vysokých dávkách vitamín D narušuje metabolismus vápníku a fosforu, vede k hyperkalcémii a může skončit i smrtí. Samotné sluneční záření ale vzhledem k regulačním mechanismům syntézy nikdy nevede k hypervitaminose, tedy onemocnění způsobené přílišným množstvím vitamínů nahromaděných v organizmu.

Témata:  lidé vědci domácnosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy