Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K naší planetě se obrovskou rychlostí řítí asteroid. Může nás ohrozit?

Asteroid
Asteroid
Foto: Pixabay

K naší planetě se obrovskou rychlostí řítí velký asteroid. Oznámil to Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA), který objekt označil za „potenciálně nebezpečnou planetku“.

NASA uvedla, že objekt označený jako 2016 NF23 se k Zemi přibližuje rychlostí 32 187 kilometrů za hodinu. Kolem naší planety by měl proletět v ranních hodinách ve středu 29. srpna.

Asteroid má podle odhadů průměre 70 metrů až 524 metrů, čímž je potenciálně větší než velká pyramida v egyptské Gíze. Je tak velký, že jej NASA zařadila na seznam potenciálně nebezpečných asteroidů.

Jaké představuje asteroid NF23 riziko?

Je pravda, že asteroid je označován jako potenciálně nebezpečný vesmírný objekt, astronomové z NASA ale kvůli němu obavy nemají. 29. srpna asteroid bezpečně proletí kolem naší planety ve vzdálenosti asi 0.0338 astronomických jednotek, tedy asi 4,8 milionů kilometrů. Jde o vzdálenost se srovnatelnou přibližně s 13násobkem průměrné vzdálenosti Země – Měsíc.

Lindley Johnson, důstojník planetární obrany velitelství NASA ve Washingtonu ujišťuje, že se lidé asteroidu nemusí bát. „Tento objekt je označen jako potenciálně nebezpečný asteroid (PHA), neboť se v průběhu času dostane do vzdálenosti asi pěti milionů kilometrů od oběžné dráhy Země, ale pro Zemi není nebezpečný,“ vysvětluje

Už v roce 2017 NASA uvedla, že žádný z aktuálně sledovaných asteroidů ve vesmíru se v dalších 100 letech nedostane do kolizního kurzu se Zemí.

Témata:  asteroid NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy