Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Můžeme se dožít 150 let? Podle vědců za strašnou cenu

Důchodci, ilustrační fotografie
Důchodci, ilustrační fotografie
Foto: CzechTourism.com

Dlouhověkost je snem nejednoho z nás. Jak se ale dožít sta let i více? Podle vědců to jde, vyžaduje ale velké oběti.

Profesor Alex Zhavoronkov je přesvědčený, že člověk se může klidně dožít 150 let. Tajemství pokojného stáří se vám ale rozhodně nebude líbit, podle serveru Telegraph vyžaduje totiž velké oběti.

Sám věří tomu, že bude žít nejméně dalších 114 let. Světový expert na stárnutí a na biomedicínské výzkumy se už mnoho let věnuje otázkám dlouhověkosti a zlepšení zdraví. Ve své knize Věčně mladá generace vysvětluje, že pokud budeme následovat jeho rady a "nastartujeme" svá očekávání na dlouhověkost, můžeme se dožít velmi požehnaného věku.

A jak prodloužíte svůj život? Základem je pohyb. Sám Alex každé ráno cvičí jógu, protahuje se, dělá sto kliků, stojky a sedy-lehy. Tím prý chrání svou svalovou hmotu a kostru, což je základním předpokladem dlouhého života.

Jako pes si pak hlídá stravu. Denně spotřebuje 1600 - 1700 kalorií, nejčastěji jí ovoce, zeleninu, jogurty, proteinové tyčinky,pije kafe a příležitostně si dá i jablečný mošt, který kombinuje s prášky cukrovce, aby udržel hladinu glukózy. Také jí hovězí, ačkoli věří tomu, že je otázkou času, než bude maso dělané prakticky jen v laboratořích.

Není to tak dlouho co jeden lotyšský vědec prohlásil, že život se prodlouží, pokud se vzdáme manželství, vztahů, dětí, materiálního vlastnictví, ale i sexu. Podle něj nás to jako lidi velmi oslabuje a příliš rozptyluje, proto bychom s takovými věcmi měli počkat déle - třeba do sedmdesáti. A co si o tom myslí Zhavoronkov? Má podobný názor.

"Zdržovalo by mě to od mých výzkumů. Pokud se chci dožít 150, je manželství moc velkým rozhodnutím. Jste v něm velmi dlouho," řekl vědec. Samotnému se mu stává, že ho očaruje nějaká žena, všichni prý máme touhy, po sexu se prý ale často nudí.

Vědec zašel tak daleko, že v rámci vlastní posedlosti ze sebe udělal pokusného králíka. Sám na sobě testuje různé vitamíny a chemické látky. Otázkou ovšem zůstává, jestli to není právě jeho posedlost, která ho nakonec o život okrade.

Může se to zdát jako nesmysl, ale i dánští vědci tvrdí, že se klidně můžeme dožívat 135 let. Brání nám v tom ale naše mysl. Kdybychom byli přesvědčeni, že můžeme, žili bychom prý mnohem déle.

Sami sobě škůdcem. Podle týmu Rudiho Westendorpa z kodaňské univerzity nežijeme déle, protože si myslíme, že nemůžeme. Přitom je současná doba dožití nejvyšší v historii a stále narůstá. Mohla by být ale ještě vyšší, kdybychom věřili.

Podle dánských vědců se snažíme smířit se smrtí a průměrnou délkou života kolem 80 let, tím si ale nevědomky škodíme. Navíc nevěříme, že se můžeme dožít vyššího věku a umíráme relativně "mladí".

"Je špatné si myslet, že můžeme vzít život našich rodičů a prarodičů a překopírovat ho do svého vlastního," poukazuje doktor Westendorp ve své nové knize. Stejně tak ani doba, které se dožijeme, nebude stejná jako u našich předků.

Dánští akademici navíc tvrdí, že člověk, který se 135 let dožije, už se narodil. Průměrně se doba dožití bude zvyšovat o 6 let každou generaci, prohlašuje Westendorp. Profesor Alex Zhavoronkov přitom před nedávnem prohlásil, že lidé se mohou dožít i 150 let.

Témata:  lidé vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy