Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Superpotravina není tak "super"? Expertka varuje, že údajně zdravá látka je pro lidi spíše jed

kokosový olej
kokosový olej
Foto: Pixabay

Není olej jako olej. O tom kokosovém vám ale možná rodiče nebo babičky říkávali, že to je to nejlepší co si můžeme přát. I odborníci byli dlouhou dobu přesvědčeni o jeho prospěšnosti, nyní ale otočili. A tvrdí, že kokosový olej je jed.

Kokosový olej před lety zaznamenal velký boom v oblasti zdravého stravování. Odborníci jej nazývali superpotravinou a tvrdili, že by měl být nedílnou součástí našeho jídelníčku.

Podle posledních výzkumů je to ale přesně naopak. Dr. Karin Michelsová, vedoucí výzkumného centra na Univerzitě ve Freiburgu, tvrdí, že tato potravina je jednou z nejhorších, na světě.

Podle serveru The Independent se na tom shodují i kardiologové, kteří jsou si sice vědomi, že jde o chutnou potravinu, ale pro lidské tělo je prý zničující.

Lékaři dokonce tvrdí, že kokosový olej je mnohem horší, než vepřové sádlo, a to kvůli množství tuků, které obsahuje. Jak ale ukazují průzkumy, například 70 procent Američanů věří tomu, že kokosový olej je zdravý.

Popularita kokosového oleje stoupla poté, co byla zveřejněna studie Kolumbijské university. Účastníci studie, kteří jedli stravu s kokosovým olejem, spalovali tuk rychleji. Lékaři ale tvrdí, že kokosový olej ve skutečnosti obsahuje jen 14 procent středně dlouhých mastných kyselin, tedy látek spalujících tuk.

Na druhou stranu obsahuje kokosový olej nejvíce nasycených tuků ze všech druhů oleje, až přes 82 procent. Nasycené tuky ovlivňují problémy s cholesterolem a způsobují kardiovaskulární problémy.

Témata:  kokosový olej zdraví potraviny

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy