reklama

Vědci zkoumali 23,000 německých dospělých ve věku mezi 17 a 85 lety. Účastníci mezi byli dotázáni, jak jsou ve svém současném životě šťastní. Zároveň byli požádáni, aby se pokusili předpovědět, jak se budou cítit za pět let; O pět let později byli ti samí lidé byli požádáni, aby znovu ohodnotili svou aktuální životní spokojenost. 

Výzkumníci na základě získaných informací zjistili, že životní štěstí představuje křivku ve tvaru písmene U křivku s vrcholem ve věku 23 let a pak znovu ve věku 69 let.

I když může některé překvapit, že nejšťastnější období byla zjištěna ve dvou takto různých věkových skupinách, vědci vysvětlují, že mladí lidé dotazování ve výzkumu obvykle přeceňují to, jak šťastní, že budou za pět let, zatímco starší lidé mají tendenci podceňovat se - a proto tvar U.

Zdá se tak, že nejspokojenější jsou lidé ve věku raných 20 let, kteří právě rozjíždí svou kariéru a samostatný dospělý život. A jejich nadšení vyrovnává jen radost z odchodu do důchodu - protože po letech tvrdé práce mají lidé konečně volný čas na vlastní zájmy a objevování nových výzev.

Podle vědců se také lze pouze dohadovat, proč mezi těmito dvěma obdobími nastává taková propast – může to souviset s tlakem kvůli kariéře, nutnosti platit hypotéku a účty, nebo starostmi o zajištění vlastní rodiny.

Ale pokud už jste překročili 24. narozeniny, nezoufejte – neznamená to, že budete šťastní po dobu dalších 46 let. Jak poukazuje server The Independent, tento výzkum pouze generalizuje naše životy a rozhodně nemusí odpovídat právě vašim pocitům. Navíc se dá hladina „štěstí“ zvýšit dobrým spánkem, zdravým jídlem nebo cvičením.