Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyřizujete v autě nebo ve vlaku pracovní e-maily? Mělo by se vám to započítat do pracovní doby, říkají vědci

Mobily, ilustrační fotografie
Mobily, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Lidé, kteří do práce dojíždí hromadnou dopravou, často kontrolují pracovní e-maily už po cestě do práce, aby měli „čistý stůl“, až dorazí ke svému stolu. Podle vědců by měly být i takové cesty považovány za součást pracovního dne.

Díky téměř všudypřítomnému wi-fi signálu a mobilním datům se můžeme k pracovnímu e-mailu přijdete téměř odkudkoliv. Studie z University of West of England však uvádí, že kvůli tomuto technologickému pokroku se zároveň prodlužuje náš pracovní den.

Studie zkoumala 5 000 cestujících v železniční dopravě na trasách do Londýna, kde je dostupná wi-fi. „Jsem zaneprázdněná matka a s tímto časem prostě počítám," řekla jedna z žen výzkumníkům. „Je pro mne opravdu důležité, že se ve vlaku mohu dostat k práci," potvrdila.

Studie, kterou minulý týden zveřejnila Královská geografická společnost a ze které cituje server BBC, zjistila, že 54% pracovníků, kteří používají wi-fi vlaku, posílá pracovní e-maily. Další dělají to stejné jen využívají vlastní mobilní data. Nejen, že e-maily lidé vyřizují ráno, dokonce i zpáteční cestě dodělávají práci, kterou nestihli během běžných pracovních hodin.

„Je to zabitý čas, ale umožňuje mi dokončit věci a ve večerních hodinách pak mohu vypnout," popsal jeden cestující na trase Londýn – Birmingham. Ukázalo se, že lepší přístup k internetu ve vlacích v důsledku skutečně prodlužuje pracovní dobu kvůli možnosti používat notebooky a mobilní telefony.

Výzkumníci také zjistili, že dojíždějící rodiče tento čas navíc považují za „přechod", kdy se mění role z rodinné na pracovní. Další dojíždějící uvedli, že jsou rádi, že mohou pracovat při cestování.

To ale podle vědců nutně vyvolává otázky o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem - a zda je dobré prodlužovat si tímto způsobem pracovní den. Protože to v podstatě znamená, že lidé běžně odpovídají na e-maily mimo pracovní dobu. „Pokud se cesta stala součástí práce, měla by být uznána i jako součást pracovní doby?“ táží se vědci.

Vědecká pracovnice Juliet Jainová uvádí, že inteligentní telefony a mobilní přístup k internetu způsobily „rozmazání hranic" mezi pracovním a domácím životem - a to nyní platí pro cestu do práce. Namísto aby technologie umožnila lidem větší flexibilitu při práci, lidé pracují v kanceláři a k tomu i mimo pracovní dobu, varují vědci.

Počítání cesty jako práce by podle ní mohlo „ulehčit cestovnímu tlaku ve špičce". Jainová ale také říká, že to také znamená, že zaměstnavatelé budou chtít „větší dohled a vliv" za to, jak dojíždějící lidé tráví čas, než dorazí ke svým své stolům.

Vedoucí pracovníci si již dříve uvědomili potíže s nastavením hranic kolem pracovních e-mailů a mobilních technologií obecně - a varovali, že by mohlo dojít k poškození produktivity práce, pokud by lidé pracovali až příliš.

„Tato rostoucí flexibilita má potenciál radikálně posunout rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem, ale také ponechává otevřené dveře pro stres a nižší produktivitu," varuje expert Jamie Kerr. Snaha definovat bod, kde začíná volný čas a práce končí, bude podle něj životně důležitá jak pro zaměstnavatele, tak pro jednotlivce.

Témata:  práce počítače notebooky mobily obecně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy