Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zmrzne rychleji horká káva, nebo studený čaj? Vědci našli odpověď, nikdo ji ale nechápe

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Pixmac

Představte si, že máte dvě nádoby s vodou. V jedné je teplota vody nízká, v druhé je voda horká. Která z nich zmrzne rychleji? Ač se to možná zdá nesmyslné, opravdu to bude nádoba s teplou vodou. Překvapivé ale je, že dodnes pořádně nikdo neví proč.

Tento fyzikální paradox je známý pod jménem Mpembův jev a zaznamenali ho už Aristoteles nebo Descartes. V 60. letech byl pojmenován podle tanzanského studenta Erasta B. Mpemby, který na něj moderní fyziku znovu upozornil.

V praxi jde o to, že voda se chová jinak než většina jiných kapalin a v led se mění rychleji pokud je horká, než když má pokojovou teplotu. Samozřejmě k tomu musí být ideální podmínky a ačkoliv si můžete pokus vyzkoušet i u vás doma v mrazáku, nemusí vždy dopadnout podle vašich představ. V malém prostředí spíše hrozí, že teplá voda vnitřek mrazáku zahřeje, což je nežádoucí.

Proč se to děje ale nikdo přesně neví. Za poslední desetiletí se vyrojila řada teorií, které by zdánlivou nelogičnost jevu vysvětlovaly, ale žádná nebyla zcela uspokojivá. Dříve vědci například argumentovali tím, že horká voda se více odpařuje, a tím i rychleji chladne.

Další teorie uváděla, že teplá voda může měnit vlastnosti svého okolí, například podložky, na níž nádoba s vodou stojí. Jiná zase tvrdila, že vyšší teplota vody může způsobit unikání vzduchu, jenž je ve vodě přítomen, či jinak ovlivňovat působení svých příměsí, které tuhnutí vody ovlivňují.

Žádná z teorií ale zatím nebyla uspokojivě dokázána. Vědci proto ze zoufalství začali hledat příčinu jinde, například právě v mrazáku. Domnívali se, že teplá voda způsobí roztání tepelně izolující jinovatky na povrchu chladničky, čímž vytvoří lepší tepelný kontakt mezi těmito povrchy. Teplá nádoba proto má lepší odvod tepla a mrzne rychleji.

I tato teorie se ale ukázala jako mylná. A stejně tak i celá řada Jako nejpravděpodobnější vysvětlení Mpembova jevu se tak nabízí podchlazení spojené s konvekcí. Studená voda totiž může totiž mít nižší bod tuhnutí než horké. Kvůli vodíkovým vazbám se totiž rychlost, jakou voda ztrácí teplotu, liší v závislosti na tom, jaký je původní stav kapaliny. Teplotu tak ztrácí tím rychleji, čím větší teplotu předtím přijala. 

Jde ale opět pouze o teorii, i když zatím nejpravděpodobnější. Přesto můžete tohoto triku využít například k vyhrání sázky. Ostatně říká se, že přesně k tomuto účelu používal tento fyzikální jev i samotný Mpemba.

Témata:  lidé vědci nápoje čaj káva

Související

Aktuálně se děje

9:07

Výbuch cisterny na Roudnicku: Tři zranění, příčina se vyšetřuje

Výbuch cisterny na Roudnicku v Ústeckém kraji zaměstnal ve středu večer hasiče i zdravotnické záchranáře. Exploze zranila tři lidi, příčina je předmětem probíhajícího vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Kourtney Kardashian

Mason a Kourtney: Když syn přeroste matku nejen výškou

Mason Disick, nejstarší syn Kourtney Kardashian a Scotta Disicka, se stal středem pozornosti poté, co byl spatřen během rodinného nákupu v Los Angeles. Čtrnáctiletý teenager, který doslova přerostl svou matku, si svým stylem a držením těla získává srdce fanoušků. Mason, známý svou rezervovaností vůči médiím, zaujme nejen svou výškou, ale i módními volbami, které odrážejí jeho unikátní osobnost. Jeho odklon od života pod reflektory přitahuje pozornost o to více.