Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rychlejší a stabilnější internet? Poradíme vám, jak problémy jednou pro vždy vyřešit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Rychlý a stabilní internet je dnes základem většiny domácností. Přesto není zcela samozřejmý, naopak se tisíce lid dennodenně potýkají s kolísáním rychlosti a stabilitou. Spoustu problémů přitom mohou uživatelé vyřešit poměrně rychle a jednoduše.

Jednou z nejúsměvnějších a nejčastějších pomůcek je alobal. Vysoce reflektivní materiál totiž dokáže bezdrátové vlny nasměřovat tam, kde jsou nejvíc potřeba a naopak jim zabrání proniknout do míst, kde je příliš nevyužijete. Ovšem neplatí to za všech podmínek, pro efektivní zesílení signálů musí váš dům splňovat několik podmínek a hlavně musí být správně postaven.

Ve skutečnosti se nejedná o posílení signálu jako takového, ale o přesměrování již existujícího. Pokud signál někde zesílíte, jinde ho budete muset ubrat. To má však zajímavý důsledek na bezpečnost domácí sítě, protože pro hackery bude mnohem těžší se dostat na vaši wi-fi, pokud se nerozprostírá po domě všude stejně.

Zatímco na obalení wi-fi antén alobalem a jejich správné nasměřování zvládne každý laik, většina dalších rad vyžaduje alespoň elementární znalosti počítače. Velmi častým problémem, který způsobuje pokles rychlosti internetu, je množství mallware a spyware v počítači.

K jejich odstranění lze použít řadu programů, z nichž některé jsou pro domácí použití zdarma. Lze použít například AdAware, či antivirové programy, které si dnes umí s těmito potvůrkami poradit.

Vhod přijdou také programy, které mají za úkol takzvaně vyčistit počítač. Tedy odebrat z něj nepotřebné soubory, pročistit registry a promazat cache prohlížeče. K tomu je vhodný například program Ccleaner.

Opomíjeným, avšak důležitým faktorem, je také množství programů, které se spouští automaticky při startu počítače. Podívat se na ně můžete ve Správci úloh, kde se rovněž dají zablokovat. Čím méně programů poběží hned při startu počítače, tím méně jich bude běžet po celou dobu jeho fungování na pozadí.

Častým problémem jsou také aplikace běžící na pozadí. Ať už jde o torrent nebo stahování aktualizací aplikací či samotného systému Windows, ukusují drahocennou rychlost. U většiny z nich ale lze nastavit, v jakých časových intervalech mají být aktivní.

Pokud vás zlobí nejen rychlost internetu, ale i rychlost prohlížeče, zvolte jinou alternativu. Mezi ty rychlejší patří Opera a Firefox, Chrome, který je nejpoužívanější, naopak zatěžuje systém víc, než je zdrávo. To může být problematické zejména u starších strojů.

Pokud jsou pro vás čísla z nezávislých měřičů rychlosti jako je Speedtest.net noční můrou, nezapomeňte si také ověřit, jaké máte připojení k internetu. Poskytovatel vám sice může "garantovat" například až dvacetimegabajtovou rychlost stahování, pokud ale máte vysokou agregaci, nejste sami. Při níž se totiž rychlost dále dělí mezi desítky jiných uživatelů, a internet v plné rychlosti si tak vychutnáte jen když budou ostatní sousedé spát.

Máte-li pocit, že stabilita neodpovídá normálu a nízká rychlost se projevuje na všech strojích i mobilních telefonech, problém řešte v poskytovatelem připojení. Konkurence je dnes veliká a změnit ho je otázkou několika týdnů. Většinou je ale jádro problémů skryto v počítači, nikoliv u poskytovatele.

Témata:  internet počítače EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy