Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Událost, která změnila Británii: V roce 1987 způsobila zápalka katastrofu

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

V jednu z nejtragičtějších událostí dějin londýnského metra se změnil požár, který vypukl 18. listopadu 1987 ve stanici King's Cross. Při neštěstí, které způsobila odhozená zápalka, zahynulo 31 lidí a přes 60 jich bylo zraněno.

Požár vypukl v jedné z nejrušnějších stanic metra přibližně v 19:30 místního času. Začal na lince Piccadilly a přibližně po patnácti minutách od nahlášení se rozšířil a zaplnil podzemní prostory horkem a kouřem.

Vyšetřování ukázalo, že oheň způsobila odhozená hořící zápalka. Následně zapálila odpadky pod eskalátory a hořlavé komponenty samotného schodiště a zabila 31 cestujících a zaměstnanců metra, kteří neměli kam uniknout.

Po požáru byla přijata přísnější bezpečnostní opatření v londýnském metru, instalovány detektory kouře a systém požárních rozprašovačů.

Neštěstí na King's Cross nebylo jedinou tragédií, která se odehrála ve více než stopadesátileté historii londýnského metra. Například v roce 1975 zemřelo v tunelu u Moorgate po nárazu metra do zdi 43 osob.

7. července 2005 zahynulo při sérii čtyř bombových útoků (tři v metru a jeden v autobusu, přičemž jeden z výbuchů v metru byl mezi stanicemi King's Cross a Russell Square) 56 lidí.

Témata:  Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy