reklama

Před začátkem mise Rideové, která celkem ve vesmíru strávila více než 14 dní, bylo jasné, že si vědci s tímto problémem nevědí rady. Zatímco technici navrhovali, aby spolu s astronautkou do vesmíru na týdenní misi vycestovalo také 100 tamponů, vědci netušili, zda mikrogravitace ve vesmíru menstruaci nějakým způsobem ovlivní.

Lékaři NASA neměli tušení, zda bude menstruace probíhat tak, jak má, či zda by kvůli mikrogravitaci mohlo dojít ke zdravotním komplikacím.

Časem se ukázalo, že menstruace ve vesmíru probíhá velmi podobně jako na Zemi, a astronautky tak žádné problémy nemají. NASA ovšem nyní řeší, že se zatím vždy jednalo o krátkodobé mise. Pokud by se však rozhodla vyslat lidskou posádku například na Mars, bylo by zřejmě třeba na palubě lodi zavést v tomto ohledu určitá opatření.

Bylo by například nutné pozměnit odpadní systém, jelikož moč je běžně ve vesmíru recyklována a měněna na pitnou vodu. Ve vesmíru také nejsou právě nejlepší hygienické podmínky.

Mnoho astronautek se tak uchyluje k orální antikoncepci či jiným opatřením, aby během výcviku a samotné vesmírné mise periodu přeskočily.

Kristin Jacksonová, floridská gynekoložka, uvedla, že vynechání periody pro ženu nepředstavuje žádná zdravotní rizika. Upozornila ale, že dostupné metody nejsou stoprocentní, jelikož každá žena je jiná.

Možný problém by ale mohl představovat vedlejší účinek některých těchto metod, který vede k řídnutí kostí. To je totiž problém, který by se ve vesmíru ještě zhoršil.