reklama

Některé mylné informace jsou pořád dokola opakovány, že je pak lidé mají za neodvratitelný fakt. Ve skutečnosti však jednoduchý průzkum snadno dokáže opak. Pro kritiky očkování to může být špatná zpráva, ale rozhodně se nikdy neprokázalo, že by vakcína mohla způsobit chřipku (nebo dokonce autismus).

"Například injekce s očkovací látkou proti chřipce skutečně obsahují mrtvé chřipkové viry, pro lidi však žádné nebezpečí nepředstavují," řekla lékařka Rachel Vreemanová, která sepsala několik knížek vyvracející mýty v lékařství. Podle ní pacient může mít mírnou chřipku, rozhodně se však nejedná o nákazu. Tvrzení o autismu jsou navíc zcela zcestná.

Výrobce se nás snaží reklamou přesvědčit o opaku, ale ve skutečností vitamínové doplňky stravy nemají žádný velký vliv na naše zdraví. V podstatě se jedná jen o drahé tablety, které však tělo neabsorbuje. Jak řekl Sheldon Cooper z oblíbeného sitcomu Teorie velkého třesku, lidé se nákupem umělých vitamínu zadělávají akorát na velmi drahou moč. Seriálová postava měla pravdu, studie z roku 2015 dokonce varuje i před tím, že přílišné zobání umělých látek může mít spojitost se vznikem rakoviny.

Pokud i vy věříte tomu, že lidé používají jen 10% celkové kapacity mozku a kdyby se nám podařilo jen procent přidat navíc, stanou se z nás nadlidi se super-sílou, pak vás musíme zklamat. Vědci se tomu jen smějí a snadno dokážou opak pomocí skenů. "Lidé nejspíš chtějí věřit tomu, že jsme ještě nedosáhli svého potenciálu," tvrdí Vreemanová.

A taky jako rodič se domníváte, že po cukru je vaše dítě hyperaktivní? Chyba možná nebude v dětech, ale v představách dospělých, kteří tomu věří. Experiment se dvěma skupinami dětí, z nichž jedni dostali tabletu s cukrem, zatím ti druzí jen placebo, prokázala, že děti se chovají pořád stejně, ale rodiče se domnívají, že jejich dítko je po cukru mnohem zlobivější.

Jako děti jste možná slýchávali, nebo to možná dnes říkáte svým dětem, že četba za špatného osvětlení, nebo když sedíte příliš blízko televize, může mít špatný vliv na náš zrak. vědci potvrzují, že při popsaných podmínkách skutečně oči musí pracovat mnohem více, proto nás mnohdy bolí, jenže na dlouhodobý stav to nemá vůbec žádný stav,
Stejně tak spolknutá žvýkačka nezůstane v těle rozhodně sedm let.

Žvýkací guma zajisté je nestravitelná, stejně tak spoustu dalších věcí, které jíme. Náš trávicí trakt je však velice schopný organismus, pokud něco nedokáže rozložit, okamžitě to posouvá dál a ve formě stolice to pak vylučujeme na toaletách.

Muži i ženy, které neradi na svém těle nalézají nevzhledné ochlupení, by si mohli oddychnout. Dalším mýtem je i to, že na oholené pleti rostou chloupky mnohem rychleji a hlavně jsou silnější. Podle vědců je to však jen zdání. Vlasy i chloupky přirozeně blednou vlivem slunečních paprsků, proto čerstvě vyrostlý chlup se zdá být mnohem silnější a tmavší z toho důvodu, že ještě nebyl dostatečně dlouho vystaven slunci.

A co takový silný kuřecí vývar, který vyléčí snad úplně vše? Bohužel se taky jedná o mýtus, žádná zázračná polévka neexistuje. Nicméně kombinace masového vývaru a zeleniny je pro mnohé tím nejlepším jídlem, pokud jsou tak nemocní, že svíčkovou s knedlíkem by těžko do sebe dostali. I když kuřecí vývar není všelék, rozhodně našemu tělu prospěje a pokud tomu budete věřit i nadále, efekt placeba se určitě dostaví a vy se z nemoci rychle dostanete.

A snad nejrozšířenější mýtus, kterému všichni věří, je devítiměsíční těhotenství u žen. Ve skutečnosti lékaři údaj udávají v týdnech, přičemž průměrné těhotenství trvá zhruba 40 týdnů, ale odchylky až do 5 týdnů jsou celkem častým jevem. Lidem se však mnohem snadněji počítá devět měsíců a gynekologové se ani nesnaží o to, aby nastávající rodiče poučil o pravdě.