Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete vědět, kdy zemřete? Vědci vám to dokáží spočítat

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Je mnoho důvodů, proč by člověk mohl chtít vědět, kdy zemře. Ačkoliv taková myšlenka zní spíše jako sci-fi, vědci z Univerzity ve východní Anglii (UEA) mají jiný názor. Spolu se zástupci pojišťovacího průmyslu totiž vytvořili algoritmus, který předpoví, kolik času člověku zbývá. Informoval o tom britský deník The Telegraph.

Jak deník uvádí, jedná se o čtyřletý projekt, který částkou 800 tisíc liber (asi 27 milionů korun) financuje Institut a fakulta aktuárů. Spolupracují na něm také experti z pojišťovací společnosti Aviva.

Podle vědců z UEA je cílem projektu vytvoření softwaru, který by dokázal předpovídat dobu dožití lidí a to, co na ni má vliv. „Chceme identifikovat a kvantifikovat klíčové faktory, které mají vliv na úmrtnost a dlouhověkost, jako je například životní styl, zdravotní stav a lékařské zásahy. Chtěli bychom zejména pochopit, jak různá chronická onemocnění a jejich léčba ovlivňují dobu dožití," vysvětlila profesorka Elena Kulinskaja z UEA.

Těchto dat by pak následně měly využít pojišťovací společnosti. Podle expertů jde tak o pokračování trendu, kdy se pojišťovací společnosti snaží o svých klientech získat co nejvíce informací.

„Ačkoliv někteří lidé nemusí chtít vědět, kolik času jim zbývá, podle týmu by měl výzkum přinést praktické, finanční a zdravotní výhody," uvádí deník. Informace o věku dožití navíc budou platit jen v průměru a u jednotlivých lidé se budou moci lišit. I tak by ale podle vědců měla tato informace pomoci například při plánování důchodu.

Témata:  lidé úmrtí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy