reklama

Urologické nádory bývají velice nenápadné, a právě proto jsou tak nebezpečné. Většinu jednoduše sami neodhalíte, příznaky navíc mohou zpočátku vypadat jako prostý zánět močových cest doprovázený bolestí zas nebo výskytem krve v moči. Proto je důležité chodit na preventivní prohlídky k lékaři a zmínit se mu o jakýchkoliv problémech, které vás trápí, byť vám připadají banální.

Vůbec nejznámější a nejrozšířenější z urologických onkologických onemocnění je rakovina prostaty, jíž trpí na 50 tisíc mužů v celém Česku, 1 700 z nich jich ročně zemře. Oproti tomu se například rakovina varlat vyskytuje zhruba u necelých 10 tisíc mužů, úmrtnost na ni je také podstatně nižší – „pouhých“ 41 lidí ročně.

Důvodem může být i to, že na rakovinu varlat může upozornit jen běžné samovyšetření. Oproti prostatě je také u rakoviny varlat výrazně větší podíl pacientů, u kterých se na onemocnění přišlo už v počátečním stádiu – tito pacienti tvoří dvě třetiny všech nemocných, u rakoviny prostaty bohužel jen jednu třetinu.

Rakovina prostaty

Druhým nejčastějším onkologickým zabijákem u mužů je rakovina prostaty. Problém je především v tom, že se neodhalí včas, muži totiž zapomínají chodit na pravidelné preventivní prohlídky k urologovi, které jsou doporučované od 40 let věku. I ty mohou pomoci k tomu, aby se snížil počet nových pacientů s tímto typem onemocnění, kterých je na 7 tisíc za rok.

„Od vyšetření muže odrazuje především to, že se provádí přes konečník. Je pochopitelné, že to pro ně není příjemné, ale právě preventivní prohlídky mohou mnoha mužům zachránit život,“ zdůrazňuje MUDr. Marek Tůma z urologické kliniky UroKlinikum Praha.

Rakovina varlat a penisu

Poměrně lehce zjistitelné jsou rakoviny varlat a penisu, dají se totiž zjistit zrakem i pohmatem. Samovyšetření se doporučuje alespoň jednou měsíčně.

Obecně je rakovina penisu jednou z těch méně častých, v Česku se ročně vyskytne zhruba u stovky mužů. Naopak rakovina varlat je častější, objeví se u 500 nových pacientů za rok, ale o to úspěšnější je její léčba. Výskyt rakoviny varlat se ale týká o dost mladší skupiny než například karcinom prostaty – mužů ve věku 15-45 let. Problém u rakoviny varlat i penisu je především v tom, že se muži stydí o problému mluvit a jdou za lékařem pozdě.

Ani ženy se urologickým nádorům nevyhnou

Urologické problémy netrápí jen muže, ale bohužel i ženy. I těch se mohou dotknout problémy spojené s rakovinou močového měchýře, močové trubice nebo ledvin. Právě ženy by si měly dát pozor především na poslední jmenované onemocnění. Při častých a neléčených zánětech močových cest se totiž může stát, že zdravotní problém postihne i ledviny a rozvine se z něj až rakovina.

Jaké jsou možnosti léčby?

Podobně jako u jiných onkologických onemocnění, i urologické rakoviny je třeba léčit podle rozsahu, proto se pro jejich léčbu používá hned několik metod, od prostého pozorování přes chirurgické vyjmutí nádoru a ozařování až po hormonální léčbu. Je třeba myslet na to, že dnešní medicína je již natolik pokročilá, že umí nejen objevit rakovinové bujení hned v prvním stádiu, ale v rámci možností si dokáže poradit i s horším stavem pacienta. Pro pacienty je v tu chvíli důležitá plná důvěra v ošetřujícího specialistu a také udržení si pozitivních myšlenek – protože právě ty mohou pomoci k rychlejší a účinnější léčbě.