reklama

Lenochod ho nemá, žirafa také ne a k životu ho nepotřebuje ani tapír. Řeč je o žlučníku. Člověk ho ovšem má dodnes. „Skladuje" játry produkovanou žluč, která je nutná pro trávení tuků ve střevech.

Tato „rezervní" funkce žlučníku je pozůstatkem z dřívějších dob. Ne vždy byl lov úspěšný, a pokud ano, tak prehistorický člověk snědl naráz velkou porci masa. A aby ho mohl dobře strávit a vstřebat, potřeboval mnoho žluči naráz.

V dnešní době je však pravidelná strava dostatečně rozmanitá a k jejímu trávení bohatě stačí žluč, kterou přímo vyprodukují játra, zásoba tudíž není potřeba.

Slezina je potřebná, ale ne životně důležitá

Pokud jde o slezinu, je to orgán, který není k životu bezpodmínečně nutný a její odstranění – například při vnitřním krvácení - nemá ve většině případů pro člověka tragické následky. Je potřebná pro tvorbu krvinek u dětí, později tuto funkci přebírají játra, kostní dřeň a lymfatické tkáně. Slezina také filtruje krev a hraje důležitou roli pro imunitní obranu.

Je sice potřebná, ale u dospělých v žádném případě životně důležitá. Pokud je pacientovi odstraněna, je pravda, že je jeho imunitní systém méně odolný, snadněji se nakazí bakteriemi nebo viry a hůř reaguje na očkovací látky, ale základní funkci sleziny přejmou jiné orgány.

Štítná žláza

Člověk přežije i bez štítné žlázy, ale pozor! Hormony, které produkuje a jsou tolik potřebné pro život, musí člověk nahradit léky. Pokud člověk nemá štítnou žlázu a má správně nasazenou a dávkovanou léčbu, může vést život bez omezení.

Štítná žláza se podílí na regulaci metabolismu produkcí thyrodních hormonů trijodthyroninu a thyroxinu. Tyto hormony ovlivňují spotřebu kyslíku, rychlost látkové výměny, růst a vývoj. Hormony štítné žlázy jsou důležité pro zrání mozku a ovlivňují mimo jiné nervový systém a psychiku.

Transplantace orgánů

V současné době je možné transplantovat srdce, ledviny, játra, plíce a slinivku břišní. Z tkání se transplantují i kosti, šlachy, rohovka, srdeční chlopně, cévy a kůže. Celosvětově nejčastějšími jsou transplantace ledvin (cca 25 000 ročně), jater (5000 ročně), srdcí (cca 4000 ročně) a rohovky.