Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč jsou utěrky na prach žluté? Odborníci z celého světa jsou zmatení

Úklid
Úklid
Foto: Pixabay

V našich končinách není problém zakoupit utěrky na prach v různých barvách. Stejně jako ve zbytku světa jim ale dominují ty žluté, a jsou dokonce země, kde jiné barvy seženete jen těžko. Proč tomu tak je? To je otázka, na kterou zřejmě nikdo nezná odpověď.

Prach se dá v dnešní době setřít prakticky čímkoliv. Prachovky ale mají nejčastěji žlutou barvu a existují země, kde jiné ani neseženete. Pátrat například v Británii po růžových nebo modrých utěrkách na prach je zbytečné. Prostě nejsou.

Televize BBC se proto pokoušela najít odpověď na otázku, proč jsou utěrky na prach v drtivé většina případů žluté barvy. Překvapivě zjistila, že na světě existují lidé, kteří po této odpovědi pátrají dlouhé desítky let. A bezvýsledně.

"Odpověď možná můžeme najít v přirozené žluté bavlně, která původně pocházela z Číny," tvrdí profesorka Beverly Lemire, přednášející materiálovou kulturu na univerzitě v Albertě v Kanadě.

Jedna z teorií hovoří o tom, že žlutá bavlna byla dříve používána jako látka na šití kalhot. Poté, co se opotřebovaly, byly nastříhány na prachovky.

Experti z Královského muzea Greenwich ale mají jinou teorii a tvrdí, za barvu prachovek může máslo a sýr. Utěrky se totiž vyráběly z recyklovaných tkanin používaných pří výrobě sýrů. Tím získaly žlutou barvu.

Podle odborníků z úklidové firmy z Wokinghamu ale stojí za žlutou barvou prachovek ještě něco jiného. "Když v minulosti lodě dorazily do přístavu, vyvěsily velkou žlutou vlajku, aby ukázaly, že na palubě se nešíří žádná choroba. Žlutá barva se pak spojila s čistotou," uvádí BBC.

Teorií, proč je utěrka na prach žlutá, je ale mnohem více. Žádná však nepřináší uspokojivou odpověď na tuto záhadu.

Témata:  lidé úklid

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy