Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsou potraviny radioaktivní? Jedna ano, a Češi ji milují

Banány
Banány
Foto: Pixabay

Slovo radioaktivita v nás vzbuzuje velkou hrůzu a vyvolává v naší mysli katastrofické obrázky. Přesto jsme všichni denně vystavení větším čim menším dávkám radiace, sami radioaktivní záření v určité malé míře vydáváme. A dokonce jíme radioaktivní potraviny. Nevěříte? Jako příklad může sloužit obyčejný banán.

Téměř každá potravina bohatá na draslík obsahuje minimální procento radioaktivního izotopu 40 K.  Mezi „radioaktivní“ plodiny patří třeba také také brambory, ořechy, špenát, bílé fazole, meruňky, losos, avokádo, houby a jogurt.

Otázkou tedy je – mohou nás banány zabít? Odpověď zní ano. Pokud vám spadnou na hlavu. Je ale málo pravděpodobné, že by vás zabila radioaktivita. Jak poukazuje deník The Independent, u nikoho nebyla zaznamenána nemoc z ozáření způsobená banány. 

Proč tomu tak je? Banán obsahuje velké množství draslíku, jehož izotop 40K je radioaktivní. Jeho poločas rozpadu činí 1,25 miliardy let, což v přepočtu znamená, že v 1 gramu prvku se každou sekundu rozpadne asi 31 atomů.

A jelikož průměrný banán zahrnuje zhruba 0,5 gramů draslíku, půjde přibližně o 15 atomů za sekundu. V rámci procesu rozpadu dochází k velice slabému vyzařování paprsků beta i gama, které ve velkých dávkách vyvolávají nemoc z ozáření. 

Aby vám radioaktivita z banánů způsobila smrt, museli byste jich na posezení spořádat 10 milionů. Druhou možností je jíst každý den 274 banánů po dobu 7 let, uvádí magazín Forbes.

Dřív než na radiaci byste tedy spíše zemřeli na předávkování draslíkem. Banán ale slouží také jako prostředek k vyobrazení síly radiace. Ovoce vyzařuje radiaci o síle 0,1 mikrosievertu, tedy 1 miliontinu sievertu. Za smrtelnou dávku se považuje hodnota ve výši 1 sievertu, proto by nás zabilo zmíněných 10 milionů banánů. Kupříkladu CT sken celého těla se rovná ekvivalentu 100 000 banánů.

Témata:  ovoce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy