Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smrtící infekce mozku: Mladík se nakazil na koupališti, za pět dní zemřel

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

S neobvyklým případem se setkali lékaři z amerického New Jersey. Hospitalizovali totiž nemocného mladíka, který po několika dnech zemřel. Co přesně bylo příčinou jeho obtíží neví, zřejmě se ale nakazil v místním akvaparku.

Devětadvacetiletý Fabrizio z New Jersey zemřel na vzácnou infekci mozku. Podle lékařů se jí nakazil při pobytu v akvaparku. Nemoc ale k jejich zděšení postupovala překvapivě rychle a nedokázala ji zastavit ani antibiotika. 

Krátce po návratu z akvaparku Cable Park Surf Resort v Texasu byl mladík hospitalizován s nesnesitelnými bolestmi, otokem hlavy a dezorientací. Výsledky vyšetření mozkomíšního moku potvrdily přítomnost bakterie Naegleria fowleri, zvané améba.

Ta je ve světě medicíny označována za požírače mozku a jednou z jejich příznaků je, že totálně poblázní imunitní systém. Parazit přežívá ve vodě a do těla pronikne přes nos. Na léčbu antibiotiky vykazuje mimořádnou odolnost.

Jestli se ale mladík skutečně nakazil v populárním akvaparku zatím nikdo neví. Hygienici i lékaři nyní usilovně porovnávají vzorky vody a hledají stopy parazita. Pokud by je nenašli, zůstane jeho případ zřejmě záhadou.

Témata:  lékaři lidé USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy