reklama

Ženy, které pravidelně používají deodoranty, jejichž součástí jsou soli hliníku, mohou být vystaveny většímu riziku vzniku rakoviny prsu, tvrdí autoři nejnovější studie. Švýcarští výzkumníci argumentují tím, že dlouhodobé vystavení chloridu hlinitému může vyvolat vývoj nádorů, které se šíří do jiných částí těla.

Nová studie byla publikována v časopise International Journal of Cancer. Předchozí výzkumy přitom popírají, že by tu existovala nějaká souvislost - a výrobci trvají na tom produkty jsou zcela bezpečné.

Nejnovější studie vědců z ženevské univerzity naznačuje, že může v důsledku používání sloučenin hliníku v antiperspirantech dojít ke zvýšení rizika vzniku rakoviny. Tyto sloučeniny dočasně zablokují potní žlázy - ale mohou se také hromadit v prsní tkáni a vyvolávat některé estrogenu podobné účinky.

Zatímco některé jednoduché deodoranty, určené jen k zamaskování zápachu, tyto soli neobsahují, velká část výrobků je jich plná.

Profesor André-Pascal Sappino, spoluautor studie, sledoval izolované lidské prsní buňky a později je replikoval ve studiích na myších. Studie zjistila, že dlouhodobé vystavení přípravků má za následek šíření nádorů.

Skepsi lidí v otázce používání deodorantů pak vědec srovnal s někdejšími pochybnostmi nad možnými rakovinotvornými vlastnostmi azbestu. „Azbest je levný, má velmi atraktivní průmyslový potenciál, a trvalo 50 let, než byl zakázán. Doufáme, že nebude trvat tak dlouho, než budou zakázány soli hliníku," cituje vědce server Daily Mail.

Dodal, že injekce hlinitých solí u myší způsobila „velmi agresivní nádory". Onkolog Sappino řekl, že ačkoliv formálně nebyla ustavena žádná spojitost mezi deodoranty a rakovinou, radí ženám - a dokonce i mužům - aby nepoužívaly deodoranty, které obsahují tyto soli.